tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 7 Mei 2009

PEMIMPIN HARUS BERTERUS TERANG DENGAN RAKYAT

Sambil mengakui pentingnya kerajaan mendapat kepercayaan rakyat, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata satu daripada cara terbaik memenangi hati mereka ialah dengan berterus terang.

"Beritahu mereka perkara sebenar. Jika kita capai kejayaan, beritahu kepada mereka bahawa dasar-dasar kita adalah betul. Jika dasar tidak berkesan, kita harus berani memberitahu mereka bahawa kita membuat kesilapan tetapi kita ingin membaiki keadaan. Saya rasa rakyat akan menghargainya.

"Walaupun kita berada dalam kerajaan, kita adalah manusia biasa, dan manusia sentiasa membuat kesilapan. Yang penting ialah bukannya kita hendak membuat kesilapan tetapi bagaimana kita sedar daripada kesilapan itu. Semoga kita tidak melakukan banyak kesilapan.

"Bagaimanapun ada kalanya, disebabkan suasana yang berubah, kita dapati dasar atau keputusan kita adalah tidak tepat. Tetapi apabila kita sedar dasar dan keputusan itu tidak betul, kita perlu berlaku jujur dan beritahu rakyat," kata Perdana Menteri dalam blognya di www.1Malaysia.com.my.

Katanya rakyat kini semakin bijak dan mereka menghargai kejujuran dan keterbukaan.

"Yang penting sekali ialah kita berpegang pada janji. Jika kita membuat janji, kita kena kotakan. Satu daripada perkara yang menjejaskan kepercayaan dan kesetiaan ialah jika kita mungkir janji," kata Najib.

Perdana Menteri berkata bahawa sejak memegang jawatan itu sebulan lepas, beliau telah menghuraikan, dalam blognya, beberapa nilai yang menjadi asas dalam membentuk rakyat Malaysia menjadi gagah sejajar dengan wawasan 1Malaysia.

Katanya integriti adalah pelengkap kepada lapan nilai tersebut dan merupakan ciri utama untuk menentukan bahawa janji akan dikotakan dan prinsip akan dipertahankan.

Lapan nilai menerusi 1Malaysia yang diilhamkan oleh Najib ialah budaya cemerlang, daya tahan, rendah diri, penerimaan, kesetiaan, meritokrasi, pendidikan dan integriti.

"Saya harap semua rakyat Malaysia menyemai dan memupuk semua nilai ini dalam amalan harian kita," kata Perdana Menteri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH