tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 3 September 2010

BUKAN ISLAM DI LARANG MASUK MASJID DAN SURAU

Mungkin ramai tidak tahu pada 14 Oktober 1989, Ratu Elizabeth dan suami, Putera Philip melawat Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dengan diiringi oleh Raja Muda Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang kini Sultan Selangor.

Menariknya, walaupun Ratu Elizabeth nama yang cukup tersohor, baginda tetap mematuhi peraturan ketika melawat masjid negeri itu.

Baginda memakai jubah khas menutup aurat dan hanya menyaksikan kubah masjid dari pintu utama ruang solat.

Itu seorang yang bergelar Ratu tetapi bagai kata Exco Agama Selangor, Datuk Dr Hasan Mohd Ali, “masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguek”.

Maksudnya, seseorang itu kena patuh kepada peraturan di sesuatu tempat beliau berada.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen DAP Serdang, Teo Nie Ching sengaja mencetuskan kontroversi dengan masuk ke ruang solat Surau Al-Huda Kajang Sentral pada 22 Ogos lalu.

Beliau hanya berbaju kebaya, bukannya memakai jubah menutup aurat bahkan tidak memakai tudung kepala.

Tidak hairanlah tindakan itu mencetuskan kemurkaan Sultan Selangor sebagai Ketua Agama negeri namun Nie Ching sengaja buat hal lagi dengan muncul di sebuah surau di Bukit Mahkota Ahad lalu.

Cuma yang berbeza, beliau tidak lagi berada di ruang solat sebaliknya di khemah luar surau.

Beliau juga memakai baju kebaya dan bertudung kepala.

Namun, selepas ini jika ada sesiapa bukan Islam ingin masuk ke ruang solat atau mengadakan apa-apa acara mahupun majlis di ruang itu sama ada di surau-surau serta masjid di Selangor, lupakan saja.

Ekoran kontroversi tindakan Nie Ching Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) akan mengeluarkan peraturan menegah bukan Islam memasuki ruang solat, dalam masa terdekat ini.

Pengerusi MAIS, Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd Isa memberitahu Agendadaily, peraturan itu bagi menjelaskan larangan kepada bukan Islam masuk ke ruang solat atau melakukan apa-apa aktiviti di ruang berkenaan.

Menurutnya, memang sudah ada peraturan kepada bukan Islam untuk masuk ke masjid tetapi ekoran tindakan Nie Ching serta kekeliruan sesetengah pihak berhubung peraturan itu, MAIS akan menjelaskan peraturan baru dalam beberapa hari ini.

Beliau berharap penjelasan peraturan baru itu akan difahami semua pihak dan dipatuhi.

Sementara itu ditanya mengenai cadangan Dr Hasan yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor yang mahu mencadangkan beberapa peraturan baru memasuki masjid dan surau, Mohamad Adzib berkata, Exco itu boleh mengemukakan cadangan kepada MAIS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH