tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Ahad, 13 Februari 2011

BUSUKNYA HATI ANWAR

ANWAR Ibrahim memang pakar manipulasi. Semua tahu Ketua Pembangkang itu selalu menangguk di air keruh biar sekalipun menggadai maruah negara.

Terbaru, terdapat sebuah video rakaman yang mendedahkan bagaimana Anwar pada Festival Salihara Ketiga di Jakarta pada Oktober lalu memperlekehkan batik Malaysia.

Tajuk ucapan beliau ialah Kebebasan dan Musuh-Musuhnya. Majlis itu memang sudah agak lama berlalu tetapi pada Awang ia masih baru dan panas. Rakyat Malaysia belum tahu perkara menarik yang Anwar perkatakan.

Isu ketegangan hubungan Malaysia-Indonesia ekoran sentimen liar beberapa pihak di negara berkenaan pada waktu itu, digunakan oleh Anwar untuk kepentingan peribadinya.

Seperti biasa, beliau mahu dipuja oleh kerajaan dan masyarakat negara luar dengan muslihat mendapatkan sokongan asing bagi mengenakan tekanan ke atas Malaysia. Pertama bagi menyelamatkan diri daripada perbicaraan kes liwat dan kedua, membantu menjayakan misinya untuk menjadi Perdana Menteri.

Berikut adalah antara kata-kata yang diungkapkan oleh pemimpin PKR itu dalam ucapannya. ‘‘Mahu pakai batik Indonesia dikatakan saya anti-nasional. Mahu pakai batik Malaysia, orang Indonesia bilang jelek. Sebab ciri keseniannya itu cukup rendah dan saya setuju. Tetapi saya tidak mahu sebut di Malaysia. jadi akhirnya saya memilih batik Afrika.’’

Ucapan Anwar itu mendapat sorakan dan hilai ketawa para hadirin. Awang geleng kepala semasa menonton video itu tetapi tidak terkejut kerana tahu reputasi Anwar.

Beliau boleh melakukan apa sahaja. Cuma Awang sedih dengan tindakan beliau yang tergamak merendah-rendahkan kesenian batik Malaysia. Apakah maknanya kepada pereka, pengusaha batik dan puluhan ribu orang yang bekerja dalam industri tersebut termasuk di luar bandar?

Pada Awang, ia suatu penghinaan daripada seorang Ketua Pembangkang kepada semua yang terlibat dalam industri batik tanah air.

Bukan setakat itu, ia juga penghinaan kepada seluruh kakitangan awam yang memakai batik setiap hari Khamis serta rakyat Malaysia yang selalu mengenakan batik terutama pada majlis-majlis.

Sepatutnya Anwar berbangga batik Malaysia semakin popular di peringkat antarabangsa.

Industri batik kita juga mendapat nafas baru kebelakangan ini termasuk diperagakan pada banyak pertunjukan fesyen berprestij. Peluang pekerja dalam industri itu untuk rakyat tempatan turut meningkat. Jika Awang berada pada kedudukan Anwar pada majlis itu, Awang akan puji batik Indonesia tetapi pada masa yang sama menyatakan rasa bangga terhadap batik Malaysia. Bukan sukar untuk mana-mana warga yang patriotik menghargai produk rakyat dan negara sendiri melainkan kita memang mempunyai niat yang serong. Tidak perlu untuk beliau menyemarakkan lagi sentimen anti-Malaysia di luar negara. Apa lagi untuk menjadikan batik kita sebagai mangsa kerakusan politik beliau. Adalah mudah untuk memahami mengapa Anwar berbuat demikian. Lalu Awang teringat kata-kata Prof. Madya Dr. Zainal Abidin Borhan semasa Forum Seminar Setiakawan Malaysia-Indonesia pada 15 Januari lalu, faktor individu dan tokoh dalaman yang ‘membuka pintu’ kepada pihak luar turut mempengaruhi ketegangan hubungan kedua-dua negara. Sejarah telah membuktikan bagaimana tumbangnya banyak tamadun dan kerajaan angkara gejala seperti itu. Apa yang berlaku dalam isu batik ini, membuktikan lagi siapa sebenarnya Anwar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH