tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Rabu, 14 Julai 2010

SPRM MASIH SIASAT ISTANA MEWAH KHIR DAN MB SELANGOR

Beberapa kes membabitkan individu berprofil tinggi masih disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM).

Ini didedahkan dalam jawapan SPRM kepada Jawatankuasa Khas Parlimen (SCC) yang dimuatkan dalam laporan tahunan 2009 yang dikeluarkan hari ini.

Antara lain, SPRM memaklumkan kepada SCC bahawa siasatan ke atas banglo mewah milik bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo di Shah Alam dan dakwaan salah guna kuasa menteri besar sekarang, Tan Sri Khalid Ibrahim masih diteruskan.

Berikut beberapa daripadanya:

K
es: Teoh Beng Hock

Latarbelakang: Teoh, pembantu politik kepada exco Selangor, Ean Yong Hian Wah dijumpai mati pada 16 Jun 2008 selepas jatuh dari tingkat sembilan ibu pejabat SPRM di Selangor selepas disiasat semalaman .

Jawapan SPRM: Menurut suruhanjaya itu, Teoh bukan disiasat tetapi adalah saksi utama berhubung dakwaan salah-laku berhubung dana oleh exco Selangor.

Menurut laporan SCC “berhubung kematian Teoh berhampiran premis SPRM Selangor, inkues berkenaan masih berterusan.”

Kes: Laporan Anwar Ibrahim ke atas IGP, AG

Latarbelakang: Pada 1 Julai, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat laporan terhadap ketua polis negara, Tan Sri Musa Hassan dan peguam negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang didakwa memalsukan bukti berhubung kejadian 'mata lebamnya' pada 1998.

Dakwaan Anwar itu disokong oleh bekas pegawai polis Mat Zain Ibrahim yang membuat laporan polis berasingan. Mat Zain adalah pegawai penyiasat kes 'mata lebam' itu.

Sebuah panel bebas yang dianggotai oleh bekas hakim kemudiannya ditubuhkan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) bagi menyiasat dan hasilnya mereka dapati tiada kes.

Jawapan: Semua dokumen yang dikemukakan oleh Anwar dan Mat Zain diserahkan kepada timbalan pendakwa raya pada 14 Julai 2009 dan mereka mendapati tiada kes.

"Selepas meneliti segala dokumen dan surat, timbalan pendakwa raya yang bebas memutuskan berpegang kepada pandangan mereka sebelum itu,” jawab SPRM dalam laporannya.

Kes: Kontroversi kereta dan lembu Menteri Besar Selangor


Latarbelakang: Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim didakwa pada awal 2009 menyalah-gunakan kuasa menderma RM110,400 bagi tujuan korban lembu dan membeli kereta mewah untuk kegunaan rasminya. Siasatan kemudian mendapati kereta itu adalah milik peribadinya.

Ketua SPRM ketika itu kemudiannya mendakwa suruhanjaya berkenaan mempunyai bukti kukuh bagi mengheret Khalid ke mahkamah.

Jawapan: Kes berhubung lembu korban ditutup atas arahan timbalan pendakwa raya dan dipersetujui oleh Panel Review

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger