tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 6 November 2009

ANWAR NIZAR BARU=A:DR ASRI KENA IKUT UNDANG UNDANG..

Semua penceramah termasuk bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin perlu mendapatkan kebenaran Jabatan Agama Islam Negeri sebelum menyampaikan kuliah agama kepada orang ramai.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tiada siapa terkecuali daripada peraturan tersebut kerana ia melibatkan soal akidah.

Beliau berkata, pada masa sama, undang-undang terhadap kesalahan mengajar agama tanpa tauliah juga adalah jelas.

"Dr. Mohd. Asri tidak terkecuali dalam hal ini kerana beliau bukan lagi mufti," katanya sambil enggan mengulas lanjut isu penahanan bekas Mufti Perlis itu Ahad lalu oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana menyampaikan kuliah agama tanpa tauliah.

Beliau ditahan pada pukul 12 tengah malam di sebuah banglo milik seorang ahli perniagaan di Taman Sri Ukay, Hulu Klang ketika memberikan ceramah kepada lebih 100 hadirin.

Beliau bagaimanapun dibebaskan dengan bon jaminan JAIS kerana pihak pendakwaan gagal mengemukakan pertuduhan terhadapnya.

1 ulasan:

 1. Assalamualaikum.

  Namun yang menjadi persoalannya sekarang kenapa disusahkan perkara 'tauliah' ini, sedangkan perkara itu tidaklah sepayah mana.

  Bagi saya adalah satu kerugian kepada kita umat Islam ini apabila hak kita untuk menuntut ilmu dipayahkan oleh Jabatan yang bertanggungjawab dalam menjaga hal-ehwal Islam.

  Sudah masanya Jabatan Agama Islam di setiap negeri dirombak. Tauliah seharusnya diberikan secara automatik bagi mana-mana ulama yang telah atau sedang menjadi mufti.

  Dan jika mereka tidak diberikan tauliah sekalipun, nyatakan sebab utama mereka tak diberikan tauliah disamping memberikan mereka ini peluang berhujjah mempertahankan hak mereka mendapat tauliah. Inilah cara Islam.

  Islam datang dengan Ilmu, bukan dengan kuasa.

  BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH