tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 10 Jun 2010

KECOH DI PARLIMEN

Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) berang dengan tindakan beberapa wakil rakyat pembangkang mengadakan pertemuan dengan penyokong dari luar di Bangunan Parlimen semaalm sehingga menimbulkan suasana kecoh.

Dalam kejadian yang berlaku tengah hari semalam, BNBBC turut mempersoalkan tahap keselamatan di Bangunan Parlimen yang disifatkan terlalu longgar sehingga ada pihak dengan mudah mengadakan pertemuan politik di situ.

Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) memberitahu pemberita bahawa beliau telahmasuk ke bilik rehat anggota Dewan Negara setelah terdengar beberapa Anggota Parlimen pembangkang sedang mengadakan mesyuarat dan mengutuk BN.

Pada ketika itu, katanya, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur), M.Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat), Gobind Singh (DAP-Puchong) dan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (Pas-Bukit Gantang) sedang mengadakan mesyuarat meja bulat dengan sekumpulan penyokong mereka mengenai isu biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam dan kemasukan ke kolej matrikulasi.

Idris berkata, beliau yang hanya mahu mendapatkan penjelasan mengenai isu yang diperbincangkan telah meminta kebenaran untuk turut serta tetapi tidak dibenarkan.

"Kulasegaran meminta saya keluar kerana menyifatkan saya tidak dijemput," katanya dan mendakwa beliau kemudiannya cuba dihalau keluar dari bilik itu oleh beberapa penyokong pembangkang.

Keadaan itu menyebabkan Anggota Parlimen BN yang berada berhampiran termasuk Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Rashid Shirlin, Datuk Ismail Kassim (BN-Arau), Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) dan Timbalan Pengerusi BNBBC Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) campur tangan.

Keadaan itu menyebabkan berlaku tolak menolak sebelum anggota keselamatan Parlimen tiba untuk meleraikan keadaan.

Bung Moktar mempersoalkan keselamatan Parlimen yang pada pendapatnya longgarhingga menyebabkan kejadian tersebut berlaku manakala Rosnah pula mempersoalkanbagaimana kelulusan boleh diberi kepada Anggota Parlimen pembangkang mengadakanpertemuan yang menyentuh sentimen parti.

Kulasegaran pula menjelaskan ianya hanya satu perbincangan mengenai rasa tidak puas hati berhubung kuota biasiswa JPA dan kemasukan ke kolej matrikulasi antara kaum di negara ini, dan pihaknya telah cuba mengadakannya di bilik lain di Parlimen tetapi dimaklumkan tiada bilik kosong, kecuali ruang rehat anggota Dewan Negara.

"Ini adalah tempat yang rakyat boleh datang, bukan hanya terhad kepada mereka yang tertentu," katanya yang mendakwa telah menjemput wakil MIC untuk menghadiri perbincangan itu tetapi tidak ada yang hadir.

Pada sesi petang, Bung Mokhtar mengemukakan usul meminta Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengambil tindakan ekoran insiden berkenaan.

Pandikar Amin meminta masa untuk menyiasat perkara itu sebelum membuat keputusan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH