tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Rabu, 11 Ogos 2010

PEMBANGKANG WAJAR MINTA AMPUN DARI SULTAN JOHOR

: Pembangkang perlu memohon ampun dan maaf kepada Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar kerana menggunakan gambar baginda pada kain rentang sempena kempen Parti Keadilan Rakyat di Johor baru-baru ini.

Sambil menyifatkan perkara itu sebagai perbuatan melampau dan keterlaluan, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan bahawa pembangkang tidak wajar mengeksploitasi dan menggunakan nama baginda Sultan bagi kepentingan politik mereka.

“Saya tak tahu sama ada perkara ini melanggar undang-undang atau tidak. Apa pun mereka perlu memohon ampun kepada raja. Mereka tidak patut mengulangi perkara ini lagi.

“Bila raja sudah murka, pihak yang dimurkai itu perlu memohon ampun dan maaf kepada baginda. Itu perkara biasa bagi adat kita sebagai rakyat Malaysia,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran buku 'Najib Tun Razak Melakar Transformasi Malaysia' di Kompleks Kraf Jalan Conlay di sini pada Selasa.

Semalam, Sultan Ibrahim murka dengan penyebaran kain rentang yang memaparkan gambar Baginda Tuanku bersama Pengerusi Parti Keadilan Johor, Datuk Seri Chua Jui Meng ketika kempen parti itu di Batu Pahat, Johor baru-baru ini.

Baginda menyifatkan, tindakan individu yang tidak dikenal pasti itu seolah-olah mencabar Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Johor, yang memperuntukkan seorang Menteri Besar itu mestilah Melayu dan beragama Islam.

Mengulas lanjut, Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh berkata, pembangkang seharusnya memahami kedudukan raja sebagai payung negara dan nama baginda tidak boleh digunakan dengan perkara berkaitan politik.

“Nama baginda tidak harus dipermain-mainkan dan disalahguna kerana ia telah mengundang kemurkaan Sultan Johor," katanya.

Jelasnya, pembangkang seharusnya faham peranan Sultan dan Raja-Raja Melayu sebagai payung negara dan nama baginda tidak boleh dieksploitasi oleh mana-mana pihak.

"Apakah mereka bertujuan tidak baik? Kita tidak boleh mengeksploitasi kedudukan raja-raja kerana ia boleh menjatuhkan maruah dan martabat baginda.

"Kita harus sanjung dan menghormati kedudukan Raja-Raja Melayu. Mana-mana parti politik perlu faham tentang perkara ini," katanya.

Ditanya adakah tindakan itu jelas menunjukkan pembangkang terdesak untuk menawan semula hati rakyat, Muhyiddin berkata: “Saya tidak tahu perkara itu. Pembangkang perlu menghormati kedudukan raja, jangan kita perkecil hal-hal yang boleh menimbulkan salah faham.

"Saya tak tahu kenapa ada pihak-pihak tertentu hendak mengeksploitasi kedudukan raja dan perkara ini tidak seharusnya berlaku,

1 ulasan:

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH