tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Rabu, 17 Jun 2009

UMNO PAS:NAJIB TIDAK HUNUS KERIS CABAR SESIAPA

Kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pernah menghunus keris dengan tujuan untuk mencabar masyarakat Cina di negara ini dalam satu perhimpunan umum pada 1987.

Semakan terhadap keratan akhbar dan arkib berita tempatan serta media asing yang menyiarkan mengenai perhimpunan pada 17 Oktober 1987 itu mendapati tidak berlaku kejadian menghunus keris seperti didakwa Karpal.

Sebaliknya, perkara yang dibangkitkan Najib yang ketika itu pemangku Ketua Pemuda Umno ketika berucap pada majlis di Stadium Jalan Raja Muda, di sini, adalah berkisar mengenai usaha mengekalkan Ketuanan Melayu dan perpaduan rakyat.

Antara 10 ketetapan yang dibaca di majlis itu adalah meminta kerajaan tidak tunduk kepada tekanan dan ugutan perkauman yang dilaungkan mana-mana parti kawan dan lawan.

Kelmarin, Karpal yang juga Ahli Parlimen Jelutong ketika mengemukakan soalan tambahan kepada Perdana Menteri di Dewan Rakyat, meminta Najib memohon maaf kerana didakwa pernah menghunus keris dengan tujuan mencabar masyarakat Cina pada 1987.

Najib bagaimanapun menegaskan, beliau tidak pernah berbuat demikian, justeru tidak perlu meminta maaf, sebaliknya Karpal yang perlu meminta maaf kerana membuat tuduhan tidak berasas terhadapnya.

Ketua Penyunting Berita Harian, Badrulhisham Othman yang ketika itu bertugas sebagai wartawan membuat liputan perhimpunan berkenaan berkata, Najib tidak pernah menghunus keris untuk mencabar masyarakat Cina apatah lagi mahu bermandi darah mereka.

Katanya, pada perhimpunan itu Najib memberi ucapan penuh bersemangat dengan setiap baris disambut sorakan Pemuda Umno tetapi tutur katanya masih jelas dan ia bukan seruan perang.

“Ia adalah laungan tegas yang membariskan satu persatu mengapa semua kaum di negara ini tidak harus bertindak di luar batas. Najib tidak mencabar sesiapa dengan menghunuskan keris,” katanya.

Wartawan akhbar Straits Times Singapura yang membuat liputan perhimpunan sama, Ismail Kassim pula berkata, perhimpunan 22 tahun lalu itu masih segar dalam ingatannya.

Katanya, jika benar Najib ada menghunus keris dan mencabar masyarakat Cina, beliau sudah pasti melaporkan mengenainya tetapi akhbar Straits Times Singapura pada 18 Oktober 1987 tidak melaporkan isu itu.

Ismail berkata, beliau masih ingat memang ramai wakil media asing membuat liputan perhimpunan itu yang berlangsung dalam hujan lebat tetapi tiada seorang pun yang menulis atau mengingati Najib mencabar masyarakat Cina.

Malah katanya, beberapa media antarabangsa lain majalah seperti Asiaweek juga tiada melaporkan mengenai sebarang insiden Najib menghunus keris atau mencabar masyarakat Cina pada perhimpunan terbabit.

Tiada ulasan:

Catat Komen

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH