tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Isnin, 15 Jun 2009

UMNO PAS:MB PERAK(NIZAR)SEPATUTNYA LULUS PROJEK,BUKAN EXCO PKR

Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini diberitahu pembangunan tanah di Perak bawah portfolio menteri besar dan bukan portfolio dua bekas exco negeri, yang kini telah meninggalkan PKR, Kapt (B) Mohd Osman Mohd Jailu dan Jamaluddin Mohd Radzi.

Saksi pertama pendakwa setiausaha Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Perak, Abdulah Antong Sabri berkata Mohd Osman (foto, kanan) sebelum ini adalah pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Insan dan Badan Bukan Kerajaan, manakala Jamaluddin (foto, kiri) pula pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Koperasi, Pertanian dan Perdagangan.

pkr permatang pc 230808 perak exco jamaluddin and osmanKatanya, oleh itu semua fail pembangunan tanah mesti dilihat oleh menteri besar - waktu itu Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin - terlebih dahulu sebelum dibawa ke mesyuarat mingguan exco untuk keputusan dan semua Exco terlibat untuk membuat keputusan bersama, lapor Bernama.

"Kertas MMK pembangunan tanah seperti perumahan, industri dan projek berbentuk pembangunan tanah mesti dibawa dan diputuskan dalam mesyuarat itu oleh semua ahli exco yang diwajibkan hadir dan terlibat secara bersama untuk membuat keputusan di dalam mesyuarat," katanya dalam perbicaraan hari pertama kes rasuah
berkaitan projek pembangunan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar membabitkan dua bekas ahli exco berkenaan dan empat yang lain.

Abdullah, juga setiausaha DUN Perak, berkata semakan beliau menunjukkan tidak ada kertas kerja pembangunan tanah di Seri
Iskandar telah dibawa ke mesyuarat Exco untuk keputusan pada tahun lepas.

Beliau bersetuju dengan saranan peguam Abdul Roni Rahman yang mewakili Mohd Osman (bebas-Changkat Jering) dan Jamaluddin (bebas-Behrang) bahawa oleh kerana tidak ada kertas cadangan bagi pembangunan di kawasan tersebut, maka perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat mingguan exco atau di peringkat pentadbir tanah dan pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) Perak.

Katanya, semua kertas kerja pembangunan tanah disediakan oleh pentadbir tanah di mana tanah tersebut berada dan disemak serta dikemaskan oleh PTG Perak untuk perhatian menteri besar sebelum dibawa ke mesyuarat mingguan tersebut.

Menjawab soalan balas timbalan pendakwa raya Mohamad Jazamuddin Ahmad Nawawi mengenai apakah kertas kerja yang dibincangkan dalam mesyuarat mingguan exco, Abdullah berkata mesyuarat itu kebiasaannya akan membincangkan tiga komponen kertas kerja iaitu pembangunan tanah, kewangan dan urusan pentadbiran dengan 95 peratus daripada kerta kerja yang dibincangkan dalam mesyuarat berkenaan melibatkan pembangunan tanah.

Sementara itu, saksi kedua pendakwa, pengurus sumber manusia Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) Sabariah Abdul Manan ketika disoal Mohammad Jazamuddin berkata juruteknik perbadanan itu Ruslan Sahat bertugas memantau kerja-kerja di tapak pembinaan termasuk kerja-kerja infrastruktur, sistem pembentungan, kerja cerucuk dan konkrit, pemeriksaan bahan binaan dan mendokumentasi dokumen kontrak.

Sabariah, yang disoal balas oleh Abdul Roni, bersetuju bahawa sebagai juruteknik PKNP, Ruslan tidak mempunyai kuasa untuk membuat keputusan berhubung pembangunan tanah di Perak, lapor agensi berita itu lagi.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh menangguhkan perbicaraan ke pagi esok selepas Sabariah selesai memberikan keterangannya.

Mohd Osman, Jamaluddin, Ruslan dan dua orang lagi iaitu bekas
ADUN PKR bagi Bota Usaili Alias dan bekas ahli Majlis Daerah Perak
Tengah, Zul Hassan didakwa melakukan kesalahan rasuah itu di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dan di restoran Kluang Station Cafe di Medan Istana, Ipoh dan di Aquarias Restaurant & Bar di Bukit Mertajam antara 14 hingga 19 Ogos tahun lepas.

Zul juga didakwa menerima rasuah seorang perempuan bagi tujuan mengadakan hubungan seks pada 8.10 malam 14 Ogos lepas di Sri Sayang Apartment, Pulau Pinang.

Ahli perniagaan Fairul Azrim Ismail, 30, yang dituduh menerima habuan rasuah seks di Sri Sayang Apartment pada 14 Ogos lepas untuk membantu seorang bernama Mohamad Imran Abdullah memperoleh projek pembangunan bersama di Bandar Baru Seri Iskandar melibatkan Majlis Daerah Perak Tengah dibicarakan secara bersama dengan lima tertuduh berkenaan.

Ruslan diwakili peguam Surjan Singh dan Yunos Ali, Usaili diwakili Ting Chek Meng dan Ranjit Singh. Peguam S Muthu dan Mohd Asri Othman masing-masing mewakili Zul dan Fairul Azrim manakala Mohammad Jazamuddin dibantu oleh Nafhatun Mohd Pozi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH