tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Selasa, 9 Jun 2009

UMNO PAS:KERAJAAN PERPADUAN:PASTI ADA SEBABNYA

DAP tahu dan begitu juga PKR cukup sedar tanpa dokongan dari PAS kedua-duanya akan melalui jalan yang penuh duri untuk mencapai agenda politik masing-masing.Bagi pakatan pembangkang PAS ibarat UMNO bagi Barisan Nasional.

Ini kerana disitulah terletak teras kekuatan Melayu.

Atas sebab itu tidak harianlah jika suara makin kuat bergema dari kalangan pimpinan kedua-dua parti pada idea pembentukan kerajaan perpaduan yang disuarakan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Tidak kurang resah melihat perkembangan itu sejak berakhirnya Muktamar PAS ialah golongan Erdogan yang terpaksa memendam rasa ekoran tewasnya Datuk Husam Musa untuk jadi orang nombor dua parti itu.

Bekas Naib Presiden PAS yang diketahui umum menjadi bayang Datuk Seri Anwar dalam parti itu terang terang menentang apa jua bentuk perbincangan dengan UMNO.

Bagi DAP,PKR dan Erdogan idea Hadi pasti akan membawa malapetaka bagi pakatan pembangkang yang sudah tiba tiba nampak hebat selepas pilihanraya umum Mac 2008.

Kabur memang ramai yang masih kabur apakah yang dimaksudkan oleh Hadi dalam istilah kerajaan perpaduan itu.

Lojik akal tidak mungkin Presiden PAS sebodoh itu terus berpegang pada pendiriannya sekalipun menghadapi tentangan dalaman lebih-lebih lagi dari Musryidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat sendiri.

Lojik akal juga mesti ada sesuatu yang mungkin beliau amat sedar sehingga terus merasakan idea kerajaan perpaduan itu wajar disuburkan.

Lojik akal ada yang kuat merasakan PAS sebenarnya tidak lagi harus merasa gundah kalau keputusan pilihanraya umum Mac 2008 hendak dijadikan sebagai penanda aras pencapaiannya.

Pencapaian itu juga yang membuatkan sebilangan ahlinya yang taksub hingga merasakan seolah mereka sudah dekat pintu pagar Putrajaya - berkata apa perlunya diadakan sebarang bentuk hubungan dengan UMNO.

Sekalipun masih kabur,namun setakat ini tidak ramai kalangan para pemerhati politik yang melihat idea itu menjurus kepada sebarang pembentukan kerajaan campuran.

Malah sewaktu idea berkenaan berbangkit sejurus lepas pilihanraya umum 2008 yang menyaksikan BN dilanda tsunami hal seumpama itu dikira ‘ tak masuk buku’ pun.

Banyak pihak yang menilai ia lebih menjurus kepada soal muzakarah dan kata sepakat tentang kepentingan bangsa Melayu dan agama Islam dalam menghadapi senario politik semasa.

Yang jelas kepentingan politik kepartian dan soal nasib bangsa adalah dua hal yang berbeza.

Walaupun menghadapi kritikan politik di sana sini tidak dapat dinafikan sekurang-kurangnya nasib orang Melayu terbukti terjamin di bawah UMNO yang menjadi tunjang Barisan Nasional sejak negara mencapai kemerdekaan.

Soalan terbesar yang menjadi igauan ramai pihak ialah mampukah pakatan pembangkang memastikan orang Melayu boleh tidor lena.

Janji ialah mainan biasa dalam politik.Namun sehingga ke hari ini boleh dikatakan ramai yang menyimpan keraguan pada pakatan pembangkang dalam bab itu.

Bukan rahsia lagi tema perjuangan DAP dan PKR ialah hak untuk semua.Matlamat utama mereka ialah undi.

Apa yang berlaku di Perak semasa pakatan pembangkang berkuasa selama 11 bulan dibawah Menteri Besar - yang terpaksa diberi kepada orang PAS kerana DAP tidak mempunyai wakil rakyat orang Melayu - membuatkan keraguan itu bertambah kuat.

Ia dikatakan sudah cukup untuk mengambarkan bagaimana satu perkongsian kuasa yang rapuh dan tidak seimbang boleh menjejaskan kepentingan orang Melayu.

Kalau di sebuah negeri saja sudah tidak jelas bagaimana nanti kalau ditakdirkan berkuasa dalam kontek nasional.

Politik ialah kuasa.Saat saat manis ketika berpadu tenaga diatas pentas kempen hentam UMNO dan Barisan Nasional boleh berubah menjadi ‘macam macam’ bila kuasa yang dimimpikan itu tercapai.

Soalnya pada ketika itu dimana letaknya nasib orang Melayu?

Selesaikah masalah Melayu jika pakatan pembangkang menang sorak dan Anwar menjadi Perdana Menteri?

Apakah Haji Hadi melihat dengan penuh kebimbangan dari sudut itu dalam idea kerajaan perpaduannya?

Memang ramai yang menunggu huraian lanjut dari Presiden PAS itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger