tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Rabu, 3 November 2010

GALAS:PAS SUDAH TERDESAK....SANGGUP BELI UNDI HANYA KERANA INGINKAN KEMENANGAN

Pas semakain terdesak menjelang PRK Dun Galas nanti. Tindakan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat, memberi sejumlah wang kepada penduduk Orang Asli di Lojing petang kelmarin, dilihat sebagai usaha terdesak PAS membeli undi masyarakat pribumi itu. Kejadian itu berlaku di Kampung Sendrod dekat Lojing, ketika Nik Aziz menyertai kempen bersama calon PAS, Dr Zulkefli Mohamed di penempatan Orang Asli sekitar Pos Brooke.
Beliau dilihat menyerahkan wang berkenaan yang dihulurkan petugas PAS di sisinya untuk disampaikan kepada penduduk Orang Asli, selepas mengetuai pengislaman tiga penduduk pribumi di situ.

Pada majlis sama, Nik Aziz mengambil peluang menyampaikan pampasan daripada Tabung Kifalah kepada beberapa penduduk Orang Asli yang kematian ahli keluarga masing-masing.
Tinjauan mendapati, jentera Barisan Nasional (BN) dan PAS bersaing kuat meraih sokongan di Kampung Sendrod yang menempatkan 380 penduduk daripada 58 keluarga.
Berbanding kampung dan penempatan Orang Asli lain, PAS menempatkan jentera pilihan rayanya yang menginap di situ untuk mengendalikan pelbagai aktiviti kempen, sama seperti jentera BN.
Mengulas tindakan itu, Timbalan Setiausaha (Operasi) Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Noordin Che Ngah, berkata mana-mana pihak yang mempunyai bukti mengenai pembelian undi, wajar melaporkan kepada pihak berkuasa.

"Dalam hal ini, tanggungjawab SPR adalah mengendalikan pilihan raya serta daftar pemilih. Kalau ada pihak yang mempunyai fakta (mengenai pembelian undi) mereka boleh membawanya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis.

"Selain itu, Perkara 118 Perlembagaan Persekutuan membenarkan sebarang salah laku sepanjang perjalanan pilihan raya boleh difailkan di mahkamah selepas keputusan pilihan raya yang berlangsung diwartakan," katanya ketika dihubungi, semalam.

Noordin berkata, mana-mana pihak yang tidak berpuas hati mempunyai tempoh 21 hari untuk memfailkan petisyen berkenaan di mahkamah, selepas keputusan diwartakan antara 10 hingga 15 hari dari tarikh pengundian.

"SPR sendiri pernah dipetisyen berhubung proses pengendalian pilihan raya. Apabila dipetisyenkan, mahkamah akan membuat keputusan mengikut peruntukan undang-undang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH