tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Selasa, 9 November 2010

PEMERENTAHAN ISLAM KONON TAPI RAKYAT HIDUP MEREMPAT


Akibat dibelenggu kemiskinan, sepasang suami isteri terpaksa mengubah suai sebuah kandang lembu untuk dijadikan bangsal tempat tinggal mereka bersama lapan orang anak berusia satu hingga 22 tahun, sejak empat bulan lalu.

Walaupun terpaksa berhimpit-himpit dalam bangsal kecil berdindingkan papan terbuang dan hanya beralaskan tikar, Zakaria Abdullah, 42, dan Salma Mamat, 39, dari Kampung Bakong dekat sini reda kerana itu hakikat kehidupan yang terpaksa dialami oleh mereka 10 beranak disebabkan kemiskinan.

Menurut Zakaria, bangsal itu dibina selepas dia tidak mempunyai sumber kewangan untuk membayar rumah sewa kerana tidak mempunyai pekerjaan tetap untuk menampung kehidupan keluarganya.

Katanya, dia telah menyewa lebih 10 buah rumah, tetapi disebabkan tidak mampu membayar sewa, mereka sekeluarga dihalau keluar oleh pemilik rumah berkenaan.

Jelasnya, dia tidak mempunyai pilihan selain membina bangsal kecil itu yang asalnya sebuah kandang lembu sebagai tempat berteduh mereka sekeluarga.

“Rasa sedih dan sayu apabila melihat anak dan isteri basah kuyup ketika hujan lebat dan tanah yang basah digenangi air kerana tidak dibina lantai.

“Saya hanya bekerja sebagai buruh kasar tidak memiliki wang untuk memberi kesempurnaan hidup kepada isteri dan anak-anak. Ia hanya cukup untuk mengalas perut sahaja,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Zakaria ditemui semasa menerima kunjungan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Bachok, Datuk Dr. Ilias Husain ke bangsal itu bagi meninjau kesulitan yang dihadapi oleh pasangan tersebut, seterusnya menyampaikan bantuan segera untuk meringankan beban keluarga berkenaan.

Sementara itu, Salma berkata, anak-anak mereka sudah faham dan mengerti tentang kemiskinan keluarga yang sering berpindah-randah dari satu rumah sewa ke rumah sewa yang lain termasuk dihalau pemilik rumah kerana tidak mampu menjelaskan sewa.

“Mujurlah mereka faham dengan keadaan sebegini dan anak-anak tidak banyak ragam walau terpaksa hidup dan tidur berhimpit-himpit.

“Mereka akur dan mengerti tentang kesempitan hidup dialami,” katanya.

Salma berkata, hidup dalam serba kekurangan sudah menjadi ‘asam garam’ keluarga mereka termasuk makan nasi hanya berlaukkan budu dan ulam-ulaman yang dikutip dari semak berdekatan kerana tidak mampu membeli ikan.

Menurutnya, jika mahu makan ikan maka terpaksa menangkap sendiri di sungai atau sawah berdekatan.

“Saya terpaksa menebalkan muka dan menghilangkan perasaan malu dengan meminta ihsan serta simpati peniaga di Pasar Jelawat untuk mendapatkan kulit ayam yang hendak dibuang untuk digoreng atau digulai sebagai juadah istimewa keluarga,” katanya.

Salma memberitahu, disebabkan kemiskinan hidup, dua daripada empat anaknya yang sepatutnya belajar di tingkatan satu dan tiga terpaksa berhenti sekolah.

Bagaimanapun, dua lagi anaknya yang belajar di tingkatan empat dan tadika masih meneruskan persekolahan masing-masing.

Dia berkata, meskipun anak sulung dan keduanya sudah berumah tangga, tetapi mereka juga hidup dalam kemiskinan dan tidak mampu untuk membantu keluarga.

“Malah, isteri mereka juga turut tinggal bersama kami, menjadikan keadaan bangsal kami semakin sesak,” katanya.

Salma berkata, impian utama keluarganya ialah mendapatkan bantuan rumah tetapi mendakwa tidak mengetahui cara memohon bantuan selain beranggapan tiada pihak yang sudi membantu disebabkan mereka sering dihalau akibat gagal membayar sewa rumah.

Sementara itu Illias berkata, pihaknya akan berusaha membantu keluarga terbabit mendapat sebuah rumah yang lebih selesa dalam masa terdekat selain bantuan lain yang boleh disalurkan pada masa hadapan.

1 ulasan:

  1. Salam, bro PAih daripada bantu orang susah baik dibantu jemaah dia bro, buat rumah besaor2 ada juga untongnya.

    BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH