tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Isnin, 15 November 2010

ISLAM ,MURTAD ,KAPIR ,ISLAM ,MANA SATU YANG BETUL

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini mengesahkan bahawa Beginda Minda masih lagi beragama Islam kerana ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut pernah memeluk agama itu.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, tiada pengesahan daripada pihak berkuasa terutamanya Mahkamah Syariah yang bertanggungjawab menentukan sama ada Beginda atau nama Islamnya, Nor Azman Abdullah telah keluar daripada Islam.

"Seseorang yang pernah memeluk Islam, kita akan anggap dia sebagai orang Islam, walaupun daripada segi amalannya mungkin ada perbuatan yang bertentangan dengan kehendak syarak seperti makan babi dan minum arak.

"Sebaliknya perbuatan sedemikian hanya akan menjadikan seseorang itu sebagai 'asi' (pelaku maksiat) dan tidak semestinya akan menjadi kafir dengan sendirinya.

"Seseorang pelaku maksiat yang melakukan kesalahan melibatkan isu syariah seperti makan babi, minum arak masih ada peluang untuk memohon ampun kepada Allah SWT di atas tindakannya itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan bapa kepada murid berusia 10 tahun yang mendakwa dirotan pihak sekolah kerana membawa nasi goreng dengan sosej babi ke Sekolah Rendah St. Thomas, Kuching, Sarawak baru-baru ini, bahawa dia bukan lagi beragama Islam.

Nor Azman yang membuat pengakuan secara terbuka Khamis lalu berkata, dia telah murtad dan menukar nama kepada Beginda sejak 1999.

Wan Mohamad berkata, seseorang yang beragama Islam itu hanya akan disahkan keluar daripada agama itu atau murtad sekiranya melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan akidah seperti menolak keimanan kepada Allah SWT.

"Tetapi, kita mempunyai undang-undang yang memerlukan pengesahan daripada pihak berkuasa iaitu Mahkamah Syariah bahawa seseorang itu telah gugur Islamnya atau murtad kerana telah melakukan perkara-perkara yang melanggari akidah," katanya.

Maka, dalam kes Beginda itu, katanya, dia sendiri mendakwa dirinya telah murtad tetapi tiada pengesahan daripada pihak berkuasa terutamanya Mahkamah Syariah.

"Sekiranya tiada pengesahan daripada mahkamah yang mengesahkan dia telah keluar Islam dan murtad serta dia juga pernah memeluk agama Islam, kita berpendirian dia masih lagi beragama Islam

1 ulasan:

  1. Mungkinkah ini sistem Kebebasan Beragama yang disyorkan oleh PKR?

    Aku Yang Bingai
    Tendang Terajang: Zaid Kene Kencing Tikus?

    BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger