tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Rabu, 28 Oktober 2009

ANWAR NIZAR BANGSA=T:NIZAR NAK AJAR SULTAN PERAK?

Semua pihak termasuk istana Perak diseru mengamalkan doktrin pemisahan kuasa bagi mengekalkan demokrasi di negeri tersebut yang kini terjerumus dalam kancah perebutan kuasa antara BN dan Pakatan Rakyat sejak awal tahun ini.

"Saya percaya selagi semua pihak mematuhi doktrin tersebut, sistem kerajaan di Perak akan menjadi amat bersih, selamat dan demokratik," kata Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin, menteri besar Pakatan Rakyat sebelum digulingkan BN, Februari lalu.

"Sebagai sebuah negeri yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan, secara definisinya baginda tidak boleh memihak kepada mana-mana parti dan seboleh-bolehnya menjadi paling berkecuali."

Beliau diminta mengulas sama ada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah kini lebih memihak kepada BN berbanding Pakatan Rakyat yang boleh dianggap melanggar doktrin itu yang menjadi tonggak demokrasi.

"Dalam situasi sekarang, selagi (tuanku) mematuhi doktrin itu dan menjalankan peranannya sebagai raja berperlembagaan, segalanya akan menjadi baik," katanya kepada Malaysiakini dalam wawancara eksklusif, Jumaat lalu.

Beberapa kes mahkamah yang muncul susulan krisis tersebut – antaranya melibatkan perebutan jawatan menteri besar dengan Datuk Seri Dr Zambry Kadir dan jawatan Speaker DUN antara V Sivakumar dan penggantinya Daruk R Ganesan – akan menguji lagi keutuhan doktrin ini, tambahnya.

"Mungkin semenjak 50 tahun sebelum ini, kita fikir kita telah faham doktrin ini tetapi apabila kita diuji, kita sedar bahawa apa yang kita faham itu sebenarnya tidak betul," katanya.

"Saya tidak mahu pertikai kedudukan bijak pandai sekarang. Pakar dalam perlembagaan, mereka perlu faham persoalan ini, tapi ia tidak penah diuji sebelum ini, hinggalah krisis di Perak berlaku.

"Kemudian barulah mereka sedar banyak perkara yang telah terlepas pandang."

Doktrin utama demokrasi mengiktiraf kebebasan tiga cabang pemerintahan utama – eksekutif, badan kehakiman dan badan penggubal undang-undang – bagi menyediakan sistem semak dan imbang.

Mohamad Nizar berkata, ujian keutuhan doktrin itu termasuklah tindakan ahli parlimen DAP bagi Puchong, Gobind Singh Deo mencabar keputusan Speaker Dewan Rakyat menggantung beliau selama setahun tanpa sebarang bayaran elaun dan faedah lain.

(Khamis lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa ia tidak ada kuasa untuk mencabar penggantungan 12 bulan ke atas Gobind daripada menghadiri sidang Parlimen. Bagaimanapun mahkamah mengarahkan Parlimen membayar imbuhan kepada peguam itu kerana ia tidak mempunyai kuasa menahan pembayarannya.)

"Ini satu persoalan yang kita belum faham sebelumnya. Jika anda berdasarkan keputusan mahkamah ke atas Gobind, tidak ada cara untuk mana-mana mahkamah masuk campur dalam keputusan yang dibuat oleh seseorang speaker," kata ADUN Pasir Panjang.

"Tapi pada masa yang sama, mahkamah telah menetapkan dalam kes Sivakumar bahawa ia boleh masuk campur. Adakah anda berkata hakim-hakim telah melanggar doktrin tersebut?

"Sebab Perkara 72 dalam perlembagaan Malaysia dengan jelas menyatakan apa-apa keputusan oleh mana-mana speaker tidak boleh dicabar di mana-mana mahkamah."

Mohamad Nizar, yang juga ahli parlimen PAS, berkata keputusan mahkamah dalam kes Gobind telah berjaya meletakkan doktrin pemisahan kuasa dalam perspektif.

"Saya tidak menuduh mereka (mahkamah) melakukan perkara ini sewenang-wenangnya, tapi mungkin kerana terlepas pandang (dalam kes Sivakumar)," katanya.

"Jadi saya rasa ini adalah peluang yang baik untuk memperkemas semua sekali dan menjadikannya (keputusan-keputusan itu) konsisten, dan meletakkan Perlembagaan Persekutuan sebagai rujukan paling penting, bukannya mengikut kehendak mereka atau mana-mana pengaruh."

1 ulasan:

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH