tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 9 Julai 2009

MANEK URAI:PETRONAS AKAN PERJELASKAN KENAPA KELANTAN TAK LAYAK TERIMA ROYALTI MINYAK

Petronas akan memberi penjelasan kepada kerajaan Pas Kelantan berpandukan Perlembagaan dan sistem perundangan mengenai tuntutan royalti minyak yang kononnya bernilai RM1 bilion.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Kabinet yang bermesyuarat hari ini membuat keputusan itu untuk menjamin kredibiliti kerajaan agar tidak ada rakyat negeri ini yang terpengaruh dengan tuntutan tidak berasas beberapa pemimpin pakatan pembangkang.

''Jemaah Menteri memutuskan hari ini kerana ada pihak yang memutar belitkan kenyataan yang dijelaskan kebenarannya oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed.

''Untuk lebih kredibiliti, Kabinet membuat keputusan biarlah Petronas dalam sehari dua lagi menjelaskan kedudukan sebenar dari sudut perlembagaan dan perundangan supaya tidak ada rakyat Kelantan terpengaruh," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas memberi ceramah di pusat peti undi Kampung Peria, di sini hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran mengulas mengenai dakwaan kerajaan Pas Kelantan kononnya Kerajaan Pusat tidak membayar bayaran royalti minyak kepada negeri ini yang tertunggak sehingga mencecah RM1 bilion.

Pihak kerajaan negeri percaya pengeluaran minyak dilakukan di kawasan perairan Kelantan dan ia mempunyai hak untuk mendapat royalti sebagaimana negeri lain.

Soal royalti turut dijadikan salah satu isu kempen utama Pas dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Manek Urai.

Sehubungan itu, tegas Muhyiddin, penjelasan ini penting untuk kerajaan menangkis segala usaha pakatan pembangkang yang cuba memutar belitkan fakta.

''Pemimpin Pas atau pun pakatan pembangkang mengatakan kita sudah menipu rakyat Kelantan bahawa wang bernilai RM1 bilion itu tidak diberi jadi saya fikir penting penjelasan yang tepat dibuat oleh Petronas," tegasnya.

Mengulas mengenai kempen Barisan Nasional (BN) dan Pas dalam pilihan raya kecil itu, beliau meminta supaya kedua-dua pihak mengekalkan hubungan baik dan proses demokrasi dapat berjalan lancar.

''Pilihan raya adalah amalan demokrasi sihat yang kita nak lihat terus mekar dan berkembang.

''Kita hendak semua pihak bekerjasama dengan pihak keselamatan tanpa melakukan kempen yang menyebabkan rakyat rasa terganggu dan tergugat,'' katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger