tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 16 Julai 2009

MANEK URAI:KEMENANGAN MORAL BAGI BN

Kekalahan tipis Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai semalam membuktikan keyakinan rakyat kepada BN sudah dapat dipulihkan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sambil menyifatkan keputusan di Manek Urai itu sebagai kemenangan moral yang besar kepada BN, Perdana Menteri berkata, satu perubahan besar sudah berlaku di kawasan tersebut.

"Walaupun BN tewas tetapi hanya 65 undi sahaja malah jumlah undi rosak melebihi jumlah undi yang BN kalah.

"Dulu kita kalah lebih kurang 1,350 undi. Ini bererti bahawa sudah berlaku swing factor yang besar di Manek Urai. Keyakinan rakyat terhadap BN sudah dapat kita pulihkan. Sekiranya kita meneruskan usaha-usaha yang telah dimulakan saya percaya kedudukan BN akan menjadi lebih mantap lagi, insya-Allah,"' katanya pada sidang akhbar untuk wartawan Malaysia di Crowne Plaza Sham El Sheikh Resort di sini hari ini.

Najib tiba di sini semalam bagi menghadiri Sidang Kemuncak Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) Ke-15.

Perdana Menteri mengulas keputusan Pilihan Raya Kecil DUN Manek Urai yang menyaksikan calon BN Tuan Aziz Tuan Mat tewas dengan majoriti tipis 65 undi.

Calon Pas, Mohd. Fauzi Abdullah memperolehi 5,348 undi manakala Tuan Aziz mendapat 5,283 undi. Undi rosak pula 115 undi.

Najib menegaskan keputusan itu sangat memberangsangkan dan beliau berpuas hati kerana apa yang kerajaan mulakan sejak 103 hari lalu sudah menampakkan sambutan rakyat yang menggalakkan.

"Mudah-mudahan keyakinan yang semakin bertambah ini akan berterusan. Walaupun begitu kita tidak boleh merasakan bahawa segala-galanya telah pun melepasi ujian," tegas beliau.

Menurut Perdana Menteri, walaupun tewas, beliau telah menyampaikan penghargaan kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Pengarah Jentera BN Manek Urai, Datuk Mustapa Mohamed dan Tuan Aziz kerana kekalahan tipis itu merupakan kemenangan moral yang besar kepada BN.

Ditanya adakah perubahan besar undi itu disebabkan pengumuman '11 hadiah untuk rakyat' pada 11 Julai lalu, Najib berkata, beliau tidak pasti keputusan itu dipengaruhi oleh isu nasional atau isu-isu setempat atau kedua-duanya sekali.

Mengenai kemungkinan BN membuat bantahan kerana jumlah undi majoriti lebih kecil berbanding undi rosak, Najib berkata, BN sedang mengkaji perkara tersebut.

Kata beliau, sekiranya terdapat perkara-perkara yang meragukan berhubung keputusan itu yang boleh dibuat bantahan, BN akan membuat bantahan dan jika tidak ada BN menerima keputusan pilihan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH