tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 24 Julai 2009

UMAT ISLAM DITEGAH BAKAR LILIN INGATI INDIVIDU
Umat Islam ditegah mengikuti amalan orang bukan Islam dalam apa jua majlis termasuk pembakaran lilin bagi memperingati seseorang individu.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Datuk Muhammed Khusrin Munawi berkata, tindakan sedemikian jelas bercanggah dengan hukum prinsip asas agama Islam.

Katanya, tindakan membakar lilin untuk memperingati sesuatu merupakan amalan lazim masyarakat beragama Kristian sama ada di barat mahu pun di negara ini.

''Kalau kita hendak mengingati seseorang, banyak cara kita boleh lakukan bukannya dengan membakar lilin, tidak perlu kita tiru mereka," katanya.

Beliau diminta mengulas tindakan segelintir umat Islam di negara ini yang mengamalkan budaya membakar lilin sebagai tanda mengingati sesuatu peristiwa mahu pun individu tertentu.

Malah amalan tersebut turut dilakukan oleh Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang turut membakar lilin bagi memperingati kematian Setiausaha Politik seorang Exco Selangor, Teoh Beng Hock Jumaat lalu.

Bagaimanapun, tindakan Mohammad Nizar itu dikritik hebat oleh pemimpin tertinggi Pas apabila Ketua Dewan Ulama parti itu, Datuk Harun Taib menyifatkan ia amat 'meragukan'.

Menurut Harun, Mohammad Nizar sepatutnya tidak hadir pada majlis tersebut kerana sifatnya yang meragukan itu.

Jelasnya, Rasulullah SAW sendiri amat menitikberatkan perkara berkenaan seperti ''sabdanya yang bermaksud tinggalkan perkara yang engkau ragu dan ambillah perkara yang engkau tidak ragu''.

Muhammed Khusrin menambah, dalam Islam sendiri, banyak cara yang telah dinyatakan di dalam al-Quran dan hadis Rasulullah SAW bagi mengingati seseorang sama ada yang masih hidup atau meninggal dunia.

''Sebagai contoh, jika individu yang kita ingati itu seorang Islam, kita boleh sedekah Al-Fatihah dan berdoa untuknya. Jika individu tersebut bukan Islam, kita boleh ziarah mereka," ujarnya.

Beliau turut menegur sikap para pemimpin politik yang beragama Islam supaya tidak membelakangkan ajaran Islam semata-mata mahu meraih sokongan politik daripada golongan bukan Islam.

Katanya, sikap tersebut tidak seharusnya wujud kerana sebagai pemimpin Islam, mereka sepatutnya menegakkan ajaran agama itu termasuk mengikuti hadis Rasulullah SAW dalam kepimpinan mereka.

''Kalau hendak berpolitik pun, kena tengok tempat dan tingkah laku, jangan sampai mengikut cara atau amalan yang bercanggah prinsip dan hukum Islam,

1 ulasan:

  1. Salam,

    Nik Aziz kata, "hukumnya harus, bukan haram"..

    Bagaimana kalau yang pegang lilin itu Najib atau Muhyiddin Yassin ?

    BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH