tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Selasa, 7 Julai 2009

MANEK URAI:KEPUTUSAN PPSMI AKAN DIPUTUSKAN ESOK

Kabinet akan membuat keputusan muktamad berhubung kedudukan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) esok, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata Kabinet akan membuat keputusan itu selepas beliau membentangkan hasil pelbagai kajian terperinci dan menyeluruh mengenai kedudukan PPSMI kepada Jemaah Menteri.

"Saya telah pun mengemukakan memorandum kepada Kabinet berkenaan kedudukan PPSMI, apa yang telah dilaksanakan dan bagaimana kedudukan penguasaan bahasa Inggeris dan kedudukan mata pelajaran Sains dan Matematik sejak kita melaksanakan sistem PPSMI ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Projek Gerak Bakti Ujian Pencapain Sekolah Rendah (UPSR) Amanah Raya Berhad di Dewan Seri Pekembar di sini, Selasa.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata beliau akan turut membentangkan beberapa cadangan dan perakuan bagaimana kerajaan hendak terus memartabatkan bahasa Malaysia dan memperkasa penggunaan bahasa Inggeris di semua peringkat sekolah rendah dan menengah.

"Saya sebutkan ini (bentang) selepas kita menemui pelbagai kumpulan yang berkepentingan dalam soal pendidikan. Banyak badan pertubuhan yang kita hubungi, mengadakan perbincangan, mengadakan meja bulat, pertemuan dan sebagainya," katanya.

Muhyidin berkata kerajaan akan membuat keputusan mengenai kedudukan PPSMI tidak berdasarkan kepada desakan dan tekanan daripada mana-mana pihak.

"Saya kira kita sudah dapat gambaran yang jelas. Kita tidak membuat keputusan ini terburu-buru, kita tidak membuat keputusan ini atas desakan dan tekanan manamana pihak.

"Kita akan buat keputusan berdasarkan kepentingan pelajar dan mustahaknya kita pertingkatkan sistem pendidikan dalam negara kita ini," katanya.

Ditanya adakah keputusan Kabinet itu akan menjadi satu dasar, Muhyiddin berkata apa pun keputusan pastinya merupakan satu dasar sama ada kerajaan hendak teruskan atau membuat satu keputusan baru cuma beliau tidak berhak untuk mengumumkannya sehingga Kabinet membuat keputusan secara muktamad.

Beliau berkata banyak pihak sedang menunggu keputusan daripada kerajaan mengenai kedudukan PPSMI itu.

Beliau berkata antara pihak yang ditemui untuk mendapatkan pendapat dan pandangan mengenai PPSMI ialah bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan anggota Majlis Tertinggi Umno.

Sementara itu, Projek Gerak Bakti UPSR Amanah Raya Berhad adalah projek membekalkan akhbar bahasa Melayu dan bahasa Inggeris bersama sisipan DIDIK kepada sekolah di luar bandar, pada setiap Isnin.

Projek itu melibatkan kos keseluruhan lebih RM500,000 dan lebih 16,000 pelajar berbilang bangsa akan mendapat manfaat.

Hadir sama Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman, Pengerusi Kumpulan Amanah Raya Berhad Datuk Dusuki Ahmad, Pengerusi Yayasan Gerak Bakti Kebangsaan Khairy Jamaluddin

PADA PANDANGAN ANDA...APAKAH KERAJAAN AKAN TUNDUK PADA DESAKAN PEMBANGKANG UNTUK MENGHAPUSKAN PPSMI?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger