tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 15 April 2011

2,000 KESAL DENGAN TINDAKAN BODOH KERAJAAN PAS KELANTAN

Lebih 2,000 penduduk berhampiran tanah Rancangan Felcra Teratak Batu dekat sini kesal dengan tindakan kerajaan Pas Kelantan meluluskan kawasan tadahan hujan di Bukit Kabung seluas 50 hektar kepada sebuah syarikat pembalakan.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP), Mukim Gong Kelih, Mat Lazim Zakaria berkata, kelulusan menyebabkan kawasan hutan dara tertsebut telah diteroka yang mungkin menyebabkan hakisan dan tanah runtuh.

Beliau mendakwa, sejak penerokaan kawasan hutan itu dibuat, para penduduk kini berdepan dengan masalah gangguan bekalan air bersih untuk kegunaan harian serta untuk menjalankan projek pertanian melalui sistem takungan.

"Tandak yang dibina untuk takungan air bersih dengan kos RM100,000 kini dipenuhi tanah dan lumpur sehingga menyebabkan paip yang menyalurkan bekalan air ke rumah penduduk dan kawasan pertanian tersumbat," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Mat Lazim turut membawa pihak media dan Pegawai Jabatan Alam Sekitar (JAS) Kelantan, Nik Nukima Nik Abdul Majid, meninjau sendiri kawasan tadahan air tersebut yang terletak berhampiran kawasan pembakalan baru.

Beliau memberitahu, selain penduduk di kawasan Felcra Teratak Batu, dua lagi kampung tradisional iaitu Gong Kelih dan Gong Genor turut menerima nasib sama, sehingga ada penduduk terpaksa menggunakan air berlumpur pada musim tengkujuh dan bekalan terhad ketika kemarau

1 ulasan:

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH