tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Sabtu, 9 April 2011

SIAPA KATA PKR BERSIH:(PKR)PARTI KELENTONG RAKYAT

Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Rantau Panjang, Mohammad Agos Mohd. Noor didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan bersubahat dengan seorang ibu tunggal untuk menerima rasuah RM50,000 berhubung penganugerahan 'Dato' Diraja' daripada sebuah persatuan kerabat, tahun lalu.

Mohammad Agos, 52, yang berkopiah putih dan berjaket hitam mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa kepadanya di hadapan Hakim Rozilah Salleh.

Dia didakwa bersubahat dengan Nor Azimah Jamaludin, 31, untuk menerima suapan berupa sekeping cek Public Bank Bhd. bernilai RM50,000 bertarikh 7 Disember 2010 daripada Izuldin Hani Mohd. Noor di Restoran McDonald's, Lot 3644 dan 8081, Taman Melati di sini pada 8 Disember tahun lalu.

Cek itu didakwa diberikan sebagai dorongan kepada tertuduh bagi mendapatkan anugerah 'Dato' Diraja' daripada Persatuan Kerabat Diraja Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Long Yunus Negeri Kelantan.

Dakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 28(1)(C) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda minimum RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan, yang mana satu lebih tinggi.

Mohammad Agos turut didakwa mengikut pertuduhan pilihan iaitu bersubahat dengan Nor Azimah menipu Izuldin Hani dengan memperdayakan lelaki itu untuk mempercayai bahawa Nor Azimah boleh mendapatkan anugerah 'Dato' Diraja' padahal ia tidak sah mengikut Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Negeri Kelantan.

Perbuatan itu mendorong Izuldin Hani untuk menyerahkan sekeping cek bernilai RM50,000 bertarikh 7 Disember 2010 kira-kira pukul 5 petang pada tarikh dan tempat yang sama.

Pertuduhan pilihan ditawarkan oleh Ketua Unit Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 109 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum sehingga 10 tahun dan sebatan serta boleh didenda.

Sementara itu, Nor Azimah turut mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Rosbiahanin Ariffin bagi tuduhan menerima rasuah dan menipu mangsa pada masa, tarikh dan tempat yang sama mengikut Seksyen 16(a)(A) akta tersebut dan Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Mohammad Agos yang diwakili peguam Wan Helmi Wan Hassan dan Nor Azimah, masing-masing diikat jamin RM30,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan semula kes pada 9 Mei ini.

Di Mahkamah Sesyen Shah Alam, Nor Azimah yang tidak diwakili peguam bela mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan di bawah Seksyen 16(a)(A) akta tersebut iaitu menerima rasuah RM150,000 daripada ahli perniagaan, Salleh Jahaya bagi tujuan yang sama.

Bagi pertuduhan pertama, Nor Azimah didakwa menerima cek CIMB Bank bernilai RM75,000 bertarikh 12 November 2010 daripada Salleh Jahaya di Brass Cafe, Hotel Crystal Crown, Persiaran Raja Muda Musa, Pelabuhan Klang, dekat sini pada 13 November tahun lalu.

Dia turut didakwa menerima cek bernilai RM75,000 bertarikh 30 November 2010 daripada ahli perniagaan itu di lokasi yang sama antara 20 dan 30 November 2010.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH