tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 21 Ogos 2009

TEOH BENG HOCK:KHIR TOYO AKAN AMBIL TINDAKAN UNDANG UNDANG KERANA DISABITKAN DENGAN KEMATIAN BENG HOCK

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo sedang dalam pertimbangan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap dakwaan bahawa beliau terlibat dalam konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan negeri dibawah pimpinan Pakatan Rakyat hingga membawa kepada kematian Teoh.

Dr. Khir berkata pada ketika ini beliau telah meminta peguamnya untuk meneliti dengan lebih lanjut kesahihan surat misteri yang kini tersebar luas di beberapa buah laman web dan juga blog sebelum sebarang tindakan lanjut diambil.

"Kita tengok dulu macam mana, saya dah minta peguam saya selidik dulu tentang perkara ini,' katanya kepada mStar Online.

Beliau yang kini sedang mengerjakan umrah di tanah suci, Mekah bagaimanapun berkata sebarang tindakan susulan hanya akan dibuat selepas beliau pulang ke tanah air pada 2 September depan.

"Apa-apa pun tunggu saya balik dari kerjakan umrah dulu, nanti kita putuskan," katanya.

Rabu lalu semasa prosiding inkues kematian pembantu politik seorang exco Selangor, Teoh Beng Hock, mahkamah didedahkan dengan kemunculan surat misteri yang dipercayai merupakan penemuan baru bagi siasatan kes berkenaan.

Surat tersebut antara lain kononnya mendakwa terdapat konspirasi di antara pegawai tinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor dan pemimpin Barisan Nasional (BN) Selangor untuk menjatuhkan kerajaan negeri sekarang dengan menjalankan pelbagai siasatan ke atas pemimpin-pemimpin negeri sehingga membawa kepada kematian Teoh.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di Plaza Masalam, Shah Alam, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

PENJELASAN KHIR TOYO

Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo bercadang membuat aduan polis terhadap surat layang yang mengaitkan beliau dengan seorang pegawai tinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Selain menafikan pembabitannya dengan Timbalan Pengarah SPRM Selangor, Hishamuddin Hashim, beliau juga menyifatkan usaha sedemikian sebagai "membuang masa dan tenaga" serta "kerja bodoh dan tidak cerdik."

Berikut penjelasan Dr Mohamad Khir di blognya hari ini:

Orang lemas mencari tempat berpaut

Saya tidak akan membincangkan apa-apa isu dalam tulisan ini kecuali untuk menafikan tuduhan dan dakwaan kandungan surat layang yang didakwa dibuat oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Surat tersebut yang menjadi isu dalam inkues dan juga telah diterbitkan semula oleh semua laman web khabarnya menyatakan saya terbabit berkomplot dengan SPRM untuk menjatuhkan kerajaan Selangor hari ini.

Saya ingin menyatakan semua tuduhan dalam surat tersebut yang membabitkan saya merupakan satu fitnah dan tohmahan semata-mata.

Kebanyakan siasatan Badan Pencegah Rasuah dan SPRM ke atas saya, termasuk isu banglo di Seksyen 7, dibuat oleh para pegawai daripada ibu pejabat di Putrajaya.

Justeru sangat mengelirukan bagaimana timbalan pengarah SPRM Selangor [Hishamuddin Hashim - editor] dituduh melindungi saya.

Berikut beberapa pandangan saya mengenai surat tersebut:

1. Adalah tidak benar wujud sebarang komplot untuk menjatuhkan kerajaan negeri Selangor hari ini membabitkan saya.

Malahan dakwaan komplot antara saya dengan SPRM ini sungguh melucukan kerana yang membuat laporan-laporan pencegahan rasuah ke atas pemimpin Pakatan ialah ahli parti mereka sendiri dan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang banyak membantu Pakatan semasa sebelum pilihan raya lalu.

2. Saya tidak nampak bagaimana siasatan SPRM ke atas pemimpin Pakatan akan menjatuhkan kerajaan Selangor.

Ini kerana proses siasatan, perbicaraan dan menjatuhkan hukuman termasuk proses rayuan boleh memakan masa sehingga 3-4 tahun.

Dalam tempoh tersebut sudah tiada lagi pilihan raya kecil. Malah mungkin pilihan raya umum telah dilaksanakan.

Justeru jika saya mahu menjatuhkan kerajaan Selangor hari ini, cara ini bukan sahaja tidak bijak, malah hanya membuang masa dan tenaga.

Jika benar ada rancangan menjatuhkan kerajaan Selangor dengan cara ini saya anggap ia kerja bodoh dan tidak cerdik.

3. Tiada gunanya saya merencanakan kejatuhan kerajaan Pakatan Selangor hari ini kerana mereka sendiri tidak lebih the shinking ship [kapal yang bakal tenggelam - editor].

Bagi saya lebih baik kerajaan ini terus memerintah sehingga pilihan raya akan datang agar rakyat dapat menilai baik buruknya BN dahulu dengan Pakatan hari ini.

4. Surat layang seperti ini bukanlah aneh dalam cara hidup Pakatan Rakyat. Jika kita masih ingat pada 1998 dan 1999 banyak surat-surat menggunakan kepala surat Jabatan Perdana Menteri disebarkan di dalam web mahazalim untuk memburukkan kerajaan ketika itu.

Sepuluh tahun selepasnya, modus operandi masih sama rupanya.

5. Bagi saya ini merupakan taktik-taktik orang yang kelemasan dan sedang dihanyutkan arus deras mencari tempat berpaut menyelamatkan diri.

Kerana saya dilihat terkehadapan dalam memantau dan menegur perjalanan kerajaan negeri maka saya dijadikan sasaran mereka.

6. Saya berharap tindakan tegas dapat diambil oleh pihak berkuasa mengenai surat layang ini.

Insya Allah saya juga akan membuat laporan polis dalam sedikit masa lagi sama ada selepas saya pulang dari umrah atau meminta pegawai saya membuatnya dalam minggu ini.

Salam dari Mekah.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH