tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 20 Ogos 2009

TEOH BENG HOCK:APAKAH NAMA NAMA BESAR ADA DALAM SURAT MISTERI

Mahkamah Koroner di sini hari ini memerintahkan supaya satu siasatan lanjut dijalankan berhubung isi kandungan sepucuk 'surat misteri' yang dikatakan dapat membantu inkues siasatan kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock.

Perintah tersebut dibuat oleh Koroner Azmil Muntapha Abas selepas peguam pemerhati yang mewakili keluarga mendiang, Gobind Singh Deo mendakwa menerima sepucuk surat daripada seseorang antara pukul 5 dan 6 petang, semalam.

Lima helaian 'surat misteri' bertaip itu didedahkan oleh Gobind pada pukul 3.15 petang, ketika inkues yang masuk hari ke-12 berlangsung pada sebelah petang.

Terdahulu, pihak-pihak yang terlibat dalam prosiding inkues itu kelihatan sibuk keluar masuk mahkamah walhal Azmil sepatutnya mendengar keterangan saksi ke-16 iaitu pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohd. Anuar Ismail.

Ketika prosiding bermula, Gobind memaklumkan, terdapat perkembangan baru yang dirasakan dapat membantu inkues siasatan tersebut.

''Semalam sejurus selesai prosiding, seseorang telah memberikan sepucuk surat yang saya rasakan ia begitu bermakna dan penting untuk inkues ini,'' kata Gobind sambil menyerahkan surat asal yang dikepilkan bersama sampul surat berwarna putih bertarikh 5 Ogos.

Azmil mengambil masa beberapa minit untuk membaca isi kandungan surat bertaip setebal lima muka surat yang kandungannya tidak didedahkan pada peringkat ini.

Gobind kemudian membuat permohonan agar siasatan lanjut dijalankan oleh pihak polis berhubung isi kandungan surat tersebut kerana butirannya jelas menyentuh fakta penting dan keadaannya berkait rapat dengan prosiding itu.

Peguam Malik Imtiaz Sarwar yang mewakili kerajaan negeri Selangor turut menyokong permohonan tersebut.

Peguam Tan Hock Chuan bagi pihak kerajaan Malaysia mengesahkan bahawa Gobind telah menunjukkan surat itu kepadanya petang ini sebelum prosiding bermula.

''Sebahagian isi kandungan surat berkait secara langsung dengan prosiding ini. Atas alasan tersebut, kami tidak membantah permohonan Gobind agar siasatan lanjut dibuat terhadap isi kandungan surat.

''Selain itu, dakwaan-dakwaan dalam surat tersebut akan disiasat oleh polis dan mereka akan mengesahkan kebenaran dakwaan itu atau sebaliknya. Terdapat beberapa nama yang disebut oleh surat itu dan pihak polis perlu diberi peluang untuk memastikan kebenaran dakwaan tersebut,'' kata Hock Chuan.

Beliau turut memohon perintah supaya isi kandungan surat tersebut tidak didedahkan kepada pihak media. Gobind dan Malik bagaimanapun menyatakan, tidak perlu sebarang tegahan dikeluarkan.

Setelah mendengar hujahan kesemua pihak, Azmil berpendapat, ada beberapa elemen dalam surat itu yang berkait rapat dengan perjalanan inkues.

''Oleh itu, saya perlu mengarahkan pegawai penyiasat, Asisten Supritendan Ahmad Nazri Zainal menjalankan siasatan terhadap isi kandungan surat yang berkait dengan skop prosiding inkues untuk menyiasat punca kematian Beng Hock.

''Berhubung perintah tegahan, kita semua tidak mampu mengawal perkara-perkara yang berlaku di luar mahkamah.

"Namun sementara menunggu siasatan selesai, saya juga mengingatkan agar para peguam tidak menyebarkan surat tersebut kepada media kerana ia boleh mengganggu siasatan tetapi saya tidak mengeluarkan sebarang perintah tegahan berhubung perkara tersebut,'' ujar Azmil.

Dalam pada itu, ibu Beng Hock, Cheong Siew Hua, 56; ayahnya, Teoh Leong Hwee, 62; abang, Teoh Meng Kee dan adiknya, Teoh Lee Lan dibenarkan mendengar prosiding inkues hari ini kerana tidak melibatkan keterangan saksi.

Mereka yang kelihatan sugul tidak berkomunikasi antara satu sama lain dan ibunya pula dilihat hanya tunduk sepanjang prosiding sambil memegang sebuah bingkai gambar Beng Hock.

Inkues bersambung Isnin ini.

1 ulasan:

  1. salam

    kalau benar mereka mempunyai maklumat maka kenapa tak serahkan kepada pihak berwajib dan mengapa kepada gobind ini menimbulkan syak bahawa ada pihak yang cuba melambatkan hasil siasatan

    BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH