tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Selasa, 15 September 2009

ANWAR NIZAR BANGSA=T:UNDI POS HANYA ALASAN PAS ELAK MALU JIKA KALAH

SELAIN isu pengundi hantu yang sering dibangkitkan Pas setiap kali pilihan raya diadakan, undi pos juga dijadikan polemik mereka apabila merasakan kesukaran untuk memenangi kerusi yang akan ditandinginya.

Namun isu pengundi hantu dan undi pos tidak pula dibangkitkan sekiranya Pas memenangi kerusi terbabit. Alasan demi alasan akan ditonjolkan Pas sekiranya mereka kurang yakin untuk menang. Secara kebetulan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Negeri Sembilan, mempunyai kira-kira 4,000 pengundi pos dan ia adalah salah satu kubu kuat Umno di negeri itu.

Melihat kesukaran untuk merampas kerusi terbabit daripada Barisan Nasional (BN), Pas awal-awal lagi menjadikan undi pos sebagai halangan untuk mereka menang dan mempertikai ketelusan sistem undi pos. Tetapi jika kerusi yang kosong itu disandang pembangkang, nescaya Pas dari awal lagi akan mendabik dada bahawa mereka akan menang di kawasan itu. Berbeza di Bagan Pinang Pas bagaikan tiada ‘nafsu’ untuk bertanding.

Isu undi pos yang dipertikaikan Pas dipersoalkan Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, baru-baru ini.

“Saya hendak tanya kepada pembangkang, jika ada kawasan yang mereka menang, mengapa tidak dibangkitkan isu undi pos,” katanya.

BN tidak pula mempersoalkan kemenangan Pas di kawasan yang mempunyai undi pos. Contohnya di Parlimen Kuala Terengganu, kerusi BN jatuh ke tangan Pas.

Sedar akan laluan yang cukup berliku di DUN Bagan Pinang dan juga untuk mengelak malu jika kalah, maka awal-awal lagi Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar, mendakwa undi pos adalah ancaman kepada parti itu untuk menang.

“Ancaman kita di sana adalah undi pos yang mana jumlahnya agak besar. Jika tidak disabitkan undi pos, Pas hanya tewas kepada BN dengan majoriti 500 undi pada pilihan raya umum lalu.

“Anggota tentera yang membuang undi secara pos bukan saja menerima kertas undi, tetapi perlu melengkapkan borang khas yang perlu dikepilkan bersama dengan kertas undi sebelum dimasukkan ke dalam sampul surat.

“Pada borang itu pengundi perlu melengkapkan maklumat diri masing-masing dan ia akan membimbangkan anggota tentera untuk mengundi secara jujur sekiranya ingin memilih pembangkang,” katanya

Bagaimanapun BN tidak boleh terlalu yakin bahawa undi pos akan memihak kepada mereka. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 3 Oktober sebagai tarikh penamaan calon dan 11 Oktober hari pengundian bagi pilihan raya kecil itu. Beberapa perubahan yang dibuat SPR sebelum ini menjadikan undi pos lebih telus.

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Ahmad Atory Hussain, berkata tidak bermakna pengundi pos dan juga kakitangan kerajaan akan menyokong BN.

“Jangan kata mereka yang mengundi secara pos akan menyokong kerajaan dan jangan juga yakin bahawa kakitangan kerajaan akan pangkah BN. Gaya pengundi kini sudah berubah dan kita melihat banyak juga yang tidak memihak kepada BN.

“Oleh itu BN perlu melakukan beberapa perubahan bagi mempertahankan kerusi itu, usah berkempen secara streotaip dan asyik menawarkan pembangunan, cara berkempen BN perlukan sentuhan baru,” katanya.

Namun, katanya faktor utama yang akan menentukan kemenangan BN pada pilihan raya itu nanti ialah calonnya. BN perlu mempertaruhkan calon yang benar-benar ‘bersih’ bagi memenangi hati pengundi kawasan itu.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof bagaimanapun menegaskan undi pos dilaksanakan secara telus tanpa mengenakan sebarang ‘ancaman’ kepada pengundi yang tidak memihak kepada parti kerajaan.

Sambil merujuk pada dakwaan Pas bahawa undi pos memberi ancaman kepada parti itu, beliau menganggap tindakan sedemikian seperti takut pada bayang-bayang sendiri.

“SPR cukup telus dan sudah melakukan banyak pembaharuan termasuk terhadap sistem undi pos yang boleh menimbulkan banyak kekeliruan dan bantahan.. Malah, dengan tujuh daripada lapan pilihan raya kecil yang memihak kepada pembangkang sudah cukup membuktikan bahawa SPR telus dalam melaksanakan tugas,” katanya.

2 ulasan:

 1. Biasalah...bila kalah nanti alasan yg akan diberikan ialah :
  SPR berat sebelah
  Undi Pos telah diselewengkan
  Pengundi hantu
  bla.. bala..bla ...

  Ini semua cara yahudi dan amerika. Lihatlah masa pilihanraya di Iran tempohari. Bila Ahmedinijad menang dan calon pilihan amerika kalah, tngok apa yg calon pilihan amerika yg kalah dah buat. Dia tuduh pilihnaraya tak adil, pengiraan undi tak telus dan macam-macam...semua alasan ni kita dah dengar di malaysia. Mana tidaknya, sebab gurunya sama iaitu Amerika dan yahudi

  BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger