tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Isnin, 7 September 2009

ANWAR NIZAR HARAM JADAH:KENAPA PEMBANGKANG TAKUT SANGAT DENGAN UNDI POS

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menolak tuduhan beberapa parti politik berhubung tuduhan wujudnya ugutan atau tekanan terhadap pengundi pos di kalangan anggota tentera dan polis sehingga menyebabkan undi mereka berpihak kepada satu pihak sahaja.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar menyifatkan tuduhan tersebut sebagai tuduhan yang tidak berasas tanpa sebarang bukti-bukti sokongan.

"Saya tak nampak (kebenaran) jika mereka menuduh pengundi pos di kalangan anggota tentera dan polis (diugut) kerana mereka juga mengundi seperti pengundi biasa.

"Tak ada sesiapa yang menekan mereka... mereka mengundi macam orang biasa, undi mereka juga tetap rahsia, hanya mereka yang tahu siapa yang mereka pangkah (undi) dan prosesnya juga sama seperti pengundi biasa pada hari pengundian umum.

"Cuma mereka mengundi lebih awal, namun kertas undi yang mereka masukkan ke dalam karung undi pos hanya akan dibuka untuk dikira selepas tamatnya proses mengundi," katanya kepada mStar Online.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai dakwaan beberapa pemimpin parti politik yang meragui ketelusan undi pos terutama di kalangan anggota tentera dan polis.

Malah Wan Omar juga menyifatkan keraguan berkenaan timbul kerana pemimpin-pemimpin berkenaan mengeluarkan pandangan berdasarkan andaian mereka semata-mata.

Jelas beliau tuduhan dan andaian seperti ini sepatutnya tidak timbul kerana ia boleh mencetuskan perasaan curiga di kalangan rakyat terhadap proses pilihan raya di negara ini.

"Perkara ini timbul kerana pemimpin-pemimpin berkenaan membuat andaian semata-mata kerana proses pengundian mereka (pengundi pos) dibuat melalui kaedah biasa, malah wakil setiap parti juga dibenarkan untuk memantau proses pengundian berlangsung.

"Kita sudah beberapa kali berbincang dengan pemimpin-pemimpin parti politik dan menjelaskan kepada mereka, jadi mereka tak sepatutnya mengeluarkan kenyataan yang boleh timbulkan kecurigaan," katanya kepada mStar Online.

Isu keraguan undi pos dibangkitkan oleh pemimpin Pakatan Rakyat iaitu Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kedua-dua pemimpin berkenaan berkata Pakatan Rakyat akan memberi perhatian terhadap undi pos yang telah memenangkan calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

Kerusi DUN Bagan Pinang kini kosong berikutan kematian penyandangnya, Azman Mohammad Nor Jumaat lepas di Hospital Pakar Seremban akibat jangkitan dalam darah.

Azman, 54, yang juga Naib Ketua UMNO bahagian Teluk Kemang, memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum lepas mengalahkan calon Pas, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi.

Tambah Wan Ahmad, pemimpin parti politik tidak seharusnya meragui ketelusan proses undi pos kerana semua proses yang dijalankan adalah berpandukan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003.

"Kita bukan lakukan prosesnya dengan sewenang-wenangnya, semuanya mengikut undang-undang yang sah.

"Saya nasihatkan supaya keraguan yang berbentuk andaian seperti ini tidak lagi dibangkitkan," katanya.

1 ulasan:

  1. Kepala hatuk lu takde keraguan berkenaan undi pos. Lu orang awam apa tau! Wa dalam tentera lebih mengetahui apa yang berlaku dalam kem tentera. Bukan semua dapat mengundi kerana selebihnya adalah ditentukan oleh pegawai pemerintah yang pangkah. Terdapat juga anggota yang telah bersara tetapi masih menjadi pemilih undi pos kerana tidak dibuang dan dibersihkan nama mereka oleh SPR. Lu nak bukti hubungi gua.

    BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH