tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 18 September 2009

ANWAR NIZAR HARAM JADAH:KENAPA BARU SEKARANG PAS PERTIKAIKAN UNDI POS

Usah mempertikaikan kaedah penggunaan undi pos! Ini nasihat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung kenyataan Pakatan Rakyat khususnya PAS semalam yang mempertikaikan amalan undi pos menjelang pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang bulan depan.

Justeru, SPR juga menolak andaian bahawa penggunaan undi pos hanya memihak kepada Barisan Nasional (BN) semata-mata selama ini.

Mengulas desakan Pakatan Rakyat semalam dan PAS awal minggu ini yang mahu agar undi pos dihapuskan, Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata:

"Saya nasihatkan PAS, tak usahlah risau. Proses undi pos berjalan lancar... bukan perkara baru."

Wan Ahmad juga mempersoalkan alasan yang diketengahkan Pakatan termasuk PAS apabila mempertikaikan penggunaan undi pos menjelang pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang.

Jelas beliau, mekanisme pengundian pos telah ditambahbaiki ketika pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu Januari lalu.

"Semasa pilihan raya kecil Kuala Terengganu, buat pertama kali SPR telah membenarkan calon dan ejen masing-masing berada di tempat pengagihan kertas undi dan pusat pengundian menerusi pos.

"Proses pengundian pos ketika itu juga disambut dan dipuji oleh calon PAS sendiri. Mengapa sekarang mempertikaikan kaedah undi pos?" kata Wan Ahmad.

Dengan mengambil kira keputusan pilihan raya kecil kerusi Parlimen Telok Kemang pada 2000, Wan Ahmad juga menolak tanggapan bahawa pengundian pos hanya menguntungkan calon BN.

Pada pilihan raya kecil itu, BN yang diwakili oleh S. Sothinathan memperoleh kira-kira 2,500 undi berbanding calon Keadilan, Roslan Kassim yang menerima kira-kira 2,000 undi.

Sothinathan memenangi pilihan raya kecil itu.

Bagan Pinang merupakan salah satu kerusi DUN dalam Parlimen Telok Kemang.

"Itu satu bukti bahawa undi pos dijalankan dengan telus dan tidak memihak kepada satu-satu parti sahaja... ia hasil ketelusan ketika itu dan kini lebih telus dengan adanya calon dan ejen calon (dibenarkan) di tempat mengundi.

"Malah, berdasarkan keputusan pilihan raya di tempat-tempat lain, undi pos tidak semestinya seratus peratus pergi kepada calon BN kerana terdapat juga undi pos yang diterima calon lawan," katanya.

"Saya rasa orang membantah ini tidak faham (kaedah pengundian pos). Bila tidak faham, maka mereka percaya pada perkara-perkara yang mengarut.

"Justeru, kami bersedia untuk memberikan taklimat kalau mereka inginkan penjelasan, kami di SPR bersedia untuk memberikan penjelasan... tiada benda yang perlu ditakutkan, tidak semua undi pos pergi kepada BN," katanya lagi.

Semalam Pergerakan Pemuda Pakatan - PAS, DAP dan Angkatan Muda Keadilan - menuntut supaya SPR mengambil tindakan segera bagi memperbaiki beberapa aspek penting yang melibatkan pengundi pos dan juga mekanisme pengundian.

Tiga tindakan disyorkan ialah memansuhkan pengunaan Borang 2 Pengundi Pos, penetapan tempat mengundi bagi pengundi pos dan akses dan kempen kepada pengundi pos.

Berdasarkan daftar pemilih setakat 4 September lalu, daripada sejumlah 13,664 orang yang layak mengundi, seramai 4,604 merupakan pengundi pos.

Oleh itu, kata Pergerakan Pemuda Pakatan, berdasarkan jumlah itu, adalah jelas bilangan pengundi pos yang cukup besar sudah tentu akan menjadi undi penentu semasa pilihan raya kecil kali ini.

Dalam pada awal minggu ini, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan SPR pada 28 September ini bagi membincangkan prosedur undi pos yang dilihat tidak telus dan boleh dimanipulasi.

Salahuddin berkata, PAS akan mendesak SPR mengkaji semula sistem undi pos.

Penamaan calon pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang diadakan 3 Oktober manakala tarikh pengundian, jika ada pertandingan, adalah 11 Oktober.

Mengenai Borang 2 Undi Pos, Wan Ahmad berkata, ia tidak boleh dimansuhkan penggunaannya selagi undang-undang berkaitan tidak dipinda.

Katanya, Borang 2 digunakan sebagai dokumen penyaksian kertas undi telah diserahkan kepada pengundi pos oleh pegawai pengurusan, yang dilantik oleh SPR daripada kalangan anggota tentera.

Borang itu perlu dikepilkan bersama kertas undi yang dipulangkan.

2 ulasan:

  1. betul la orang UMNO ni buta mata zahir dan buta mata hati..yang tuntutan BERSIH ketika demo dulu salah satunya pasal undi pos la..ni la petanda ALLAH tak bagi cahaya dalam hati,benak semacam je

    BalasPadam
  2. undi pos boleh diteruskan sekiranya peraturannya sama seperti undi orang awam dimana pengenalan diri pengundi hendaklah dirahsiakan spr agar undi yang dibuat telus tanpa rasa takut...

    BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH