tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Isnin, 28 September 2009

TEOH BENG HOCK:SPRM GAGAL LAGI

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini gagal dalam cubaannya untuk menangguhkan prosiding inkues kematian seorang pembantu politik, Teoh Beng Hock, selepas Mahkamah Rayuan hari ini mengarahkan supaya ia diteruskan.

Hakim Datuk Wira Low Hop Bing, yang mengetuai panel yang terdiri daripada Datuk K.N. Segara dan Datuk Ramly Ali berkata mahkamah tidak berhasrat untuk mengganggu prosiding di Mahkamah Tinggi Shah Alam, dan SPRM boleh terus memanggil lain-lain saksi.

Terdahulu timbalan pendakwa raya C.K. Wong yang mewakili SPRM memohon penangguhan sementara inkues itu sementara menunggu keputusan rayuan SPRM terhadap keengganan Mahkamah Tinggi Petaling Jaya membenarkan permohonannya bagi mengenepikan keterangan seorang saksi T. Sivanesan, yang mendakwa beliau didera dan diseksa oleh pegawaipegawai SPRM semasa disoal siasat tahun lepas.

Low berkata mahkamah juga akan mendengar kedua-dua perkara bersama memandangkan penghakiman bertulis Mahkamah Tinggi Petaling Jaya masih belum disiapkan.

"Pendaftar mahkamah akan menetapkan tarikh awal untuk mendengar keduadua perkara bersama. Pendaftar juga akan menulis kepada setiausaha Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi untuk kenyataan sebab penghakiman, supaya ia disediakan dengan kadar segera," katanya.

Sivanesan sudah memberi keterangannya sebelum ini, namun beliau masih belum disoal balas oleh SPRM.

Inkues ditetapkan esok untuk mendengar keterangan daripada lain-lain saksi.

Pada 10 September, Pesuruhjaya Kehakiman Datin Yeoh Wee Siam mengenepikan permohonan SPRM untuk semakan semula selepas memutuskan bahawa tiada apa yang menyalahi undang-undang, yang tidak betul atau tidak kena, dalam tindakan koroner membenarkan Sivanesan memberi keterangan pada inkues itu.

Beliau turut menolak permohonan SPRM untuk penangguhan.

Pada 9 September koroner Azmil Muntapha Abas berhujah bahawa laporan polis yang dibuat oleh Sivanesan pada 11 September tahun lepas yang mendakwa beliau didera dan diseksa oleh sekumpulan pegawai SPRM, adalah berkaitan bagi membantu inkues dalam menentukan punca kematiah Teoh.

Beliau kemudiannya membenarkan Sivanesan untuk memberi keterangan dan menerima laporan polis bersama dengan satu set gambar yang dikemukakan di mahkahmah yang dikatakan memaparkan kecederaan sebagaimana yang didakwa.

Ekoran keputusan itu SPRM menfail semakan semula keputusan koroner.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati pada 16 Julai lepas di tingkat lima Plaza Masalam di sini selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penylahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM Selangor yang berpejabat di plaza itu.

Peguam Karpal Singh dan Gobind Singh Deo mewakili keluarga Teoh, manakala peguam Malik Imtiaz Sarwar dan Azmah Yunus bagi kerajaan Selangor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH