tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 21 Mei 2009

UMNO PAS:SALAHUDDIN AYUB DAKWA HAKIM BOLEH DIBELI

Pergerakan Pemuda UMNO Perak hari ini membuat laporan polis selepas Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Salahuddin Ayub mendakwa barisan hakim Mahkamah Rayuan yang terlibat dengan kes Menteri Besar Perak boleh dibeli.

Setiausahanya, Syamsul Baharin Putra Ahmad Shibi berkata, pihaknya amat memandang serius dakwaan berkenaan seperti yang telah disiarkan oleh harakahdaily.net semalam.

‘‘Sekiranya ada asas daripada segi perundangan, kami mendesak dengan sekeras-kerasnya supaya Menteri Dalam Negeri mengambil tindakan tegas.

‘‘Kenyataan tersebut adalah satu jenayah fitnah yang berniat jahat terhadap reputasi, integriti dan kebebasan institusi kehakiman yang kita percaya dan junjung selama ini,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Balai Polis Sungai Senam di sini hari ini.

Dakwaan tersebut disiarkan menerusi artikel bertajuk ‘Rayuan Nizar (Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin), Khamis ini: Pas bimbang Barisan Nasional (BN) beli hakim.’

Antara petikan laporan yang ditulis Irwan Muhammad Zain itu ialah: ‘‘...kami bimbang keputusan Khamis nanti akan berpihak kepada BN kerana hakim yang akan mendengar rayuan itu terdiri daripada mereka yang boleh dibeli...”

Syamsul Baharin Putra berkata, pihaknya percaya kenyataan itu dibuat secara sengaja, berniat jahat, menghina hakim, mencemarkan imej, mencabar integriti dan menjatuhkan reputasi institusi kehakiman negara.

Jelas beliau, ia memberi gambaran seolah-olah hakim-hakim di Malaysia boleh dibeli dan institusi kehakiman tidak bebas, adil dan bertanggungjawab.

‘‘Bukan sahaja ia menimbulkan prasangka buruk terhadap institusi kehakiman malah memberi imej negatif terhadap masyarakat antarabangsa.

‘‘Ini adalah kenyataan yang tidak bertanggungjawab oleh seorang rakyat Malaysia dan ia jelas sekali mengkhianati rakyat Malaysia sendiri,” ujarnya.

Katanya, Pemuda UMNO Perak sentiasa percaya dan yakin dengan kebebasan serta keadilan institusi kehakiman malah langsung tidak mempertikaikan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini yang memihak Mohammad Nizar.

‘‘Ini adalah contoh politik persepsi kebencian yang dimanipulasikan oleh Pas dan sekutunya dan juga satu gerakan untuk meruntuhkan institusi negara.

‘‘Dulu istana dihina dan dikeji, sekarang institusi kehakiman pula dihina dan dicemarkan. Jelas sekali kenyataan hakim boleh dibeli seolah-olah membaling kasut ke muka hakim itu sendiri,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH