tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 29 Mei 2009

UMNO:AGENDA TERANCANG HAPUS RAJA BERPELEMBAGAAN

Tindakan pihak tertentu mendesak kerajaan membenarkan pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng pulang semula ke Malaysia dikhuatiri mempunyai agenda terancang untuk menghapuskan sistem Raja Berperlembagaan.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Hilmi Ismail berkata, situasi di Perak jelas menunjukkan wujud usaha pihak tertentu untuk menidakkan peranan raja dan ini menjerumus kepada pembentukan negara republik dan komunis.

''Saya takut untuk mengagak rancangan pihak tertentu itu. Bagaimanapun kita lihat institusi beraja selama beratus tahun di Nepal runtuh apabila komunis bertapak.

''Oleh itu, kerajaan perlu bertindak sekeras-kerasnya dalam hal ini dan tidak lagi mengambil pendekatan berlembut," katanya selepas mengadakan perbincangan dengan pemimpin Persatuan Bekas Perajurit Malaysia dan Persatuan Bekas Polis Malaysia di sini hari ini.

Dalam perbincangan itu, GMP serta dua persatuan bekas anggota keselamatan negara itu mengambil keputusan menentang sekeras-kerasnya usaha pihak tertentu untuk membawa Chin Peng pulang ke negara ini.

Mengulas lanjut, Hilmi berkata, kebimbangan yang disuarakan pihaknya itu berasas kerana sebelum ini ada perhimpunan di Batu Caves, Selangor yang menyokong perjuangan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) di Sri Lanka.

''Adakah ini mempunyai kaitan dengan gerakan komunis? Kerajaan perlu menjalankan kajian sama ada bibit-bibit ideologi komunisme ini mula bertapak dan berkembang di Malaysia," katanya.

Beliau berkata, walaupun komunis telah meletakkan senjata, ia tidak bermakna ideologi komunisme yang menjadi fahaman pengikut gerakan itu telah terhapus sama sekali.

''Membenarkan Chin Peng balik ke Malaysia boleh diterjemahkan sebagai komunis kembali ke negara ini.

''Chin Peng patut dihukum atas kekejamannya, kalau zaman dulu, dah kena hukum mati ditembak," tegasnya.

Beliau turut menempelak tindakan pihak tertentu menyokong usaha membawa Chin Peng balik dengan alasan atas dasar perikemanusiaan.

''Perikemanusiaan apa? Kalau hendak kaji pasal Chin Peng, kerajaan patut nilai semula perjuangan bekas anggota keselamatan dan berikan kebajikan sepatutnya atas jasa mereka mewujudkan keamanan di negara ini," katanya.

Sementara itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar pula menyifatkan mereka yang menyokong komunis merupakan penentang kepada agama, sistem demokrasi dan semangat kenegaraan.

Katanya, mereka yang berniat membawa masuk Chin Peng seolah-olah ingin menghapuskan institusi raja-raja Melayu di negara ini.

''Orang Melayu melalui pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik perlu mempertahankan agama Islam, budaya dan bahasa mereka daripada diancam fahaman komunisme," tegasnya.

Dalam pada itu, beliau meminta Pas menyatakan pendiriannya sama ada menyokong atau sebaliknya usaha membawa masuk Chin Peng pada muktamar parti itu bulan depan.

''Sama ada Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau mana-mana pihak yang menyokong komunis, mereka terkeluar daripada Islam. Siapa yang sokong sama dengan mereka," katanya.

Beliau menegaskan, kekejaman komunis tidak boleh dimaafkan kerana ramai menderita dan bukti kekejaman itu masih boleh dilihat pada kecacatan fizikal anggota perajurit yang masih hidup sehingga hari ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH