tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Ahad, 24 Mei 2009

BN:JANGAN JADIKAN 1MALAYSIA KEMUKA TUNTUTAN MELAMPAU

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak berharap gagasan Satu Malaysia yang beliau cetuskan, antara lain bagi menyatukan rakyat negara ini tidak disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu bagi membuat tuntutan keterlaluan dan tidak munasabah kepada kerajaan.

Perdana Menteri berkata, pengertian gagasan itu seharusnya didasarkan kepada tiga tunggak yang digariskan iaitu konsep penerimaan, kenegaraan dan keadilan sosial.

"Saya berharap bahawa gagasan Satu Malaysia ini merupakan satu konsep yang boleh menjurus kepada perpaduan lebih kental kerana konsep ini membawa penghayatan perpaduan itu ke tahap lebih tinggi.

"Bukanlah konsep Satu Malaysia ini disalahgunakan oleh sesiapa untuk membuat atau mendesak tuntutan yang keterlaluan atau tidak munasabah," katanya selepas merasmikan Majlis Sambutan Minggu Perpaduan 2009 Peringkat Kebangsaan di sini, hari ini.

Gagasan itu digunakan oleh beliau sejak mengambil alih jawatan Perdana Menteri awal April lalu.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan bahawa beberapa pihak daripada dalam dan luar kerajaan menggunakan konsep Satu Malaysia untuk membuat tuntutan bagi kaum mereka sendiri.

Terdahulu dalam ucapannya, Najib yang juga Menteri Kewangan menyeru rakyat negara ini untuk bekerjasama dalam gagasan Satu Malaysia demi perpaduan negara.

Beliau berkata, soal perpaduan tidak boleh dipandang mudah dan semua pihak harus berusaha untuk membawanya ke tahap yang lebih tinggi.

Dalam pada itu, Najib turut meminta semua pihak tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan keselamatan dan perpaduan negara.

Beliau berkata, semua pihak mesti memahami bahawa terdapat had tertentu dalam membuat kenyataan supaya keamanan negara terus terpelihara.

"Kita mesti faham bahawa ada had dari apa yang boleh kita suarakan.

"Bila tindakan (undang-undang) dibuat, nanti kerajaan pula dipersalahkan," kata beliau mengulas tindakan Hindraf yang masih melemparkan pelbagai tuduhan terhadap kerajaan walaupun lima pemimpin pertubuhan itu iaitu, P. Uthayakumar, M. Manoharan, K. Vasantha, V. Ganabatirau dan R. Kenghadharan telah dibebaskan daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Pertubuhan itu sebelum ini pernah mengugut untuk mengadakan demonstrasi jalanan sekiranya ketua mereka, Uthayakumar dihadapkan ke Lembaga Penasihat ISA.

Najib berkata, kerajaan amat ikhlas berhubung tindakan membebaskan lima pemimpin Hindraf itu dan tidak mahu dilabel sebagai kerajaan yang zalim.

"Jika mereka membuat kenyataan yang keterlaluan, maka saya serahkan kepada rakyat untuk menilai sikap mereka," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger