tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 22 Mei 2009

ZAMBRY NIZAR :NIZAR SUDAH HILANG KEYAKINAN MAJORITI DUN:JADI PERLU LETAK JAWATAN

Peguam Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir, Datuk Mohd. Hafarizam Harun berkata, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebenarnya sudah hilang keyakinan majoriti daripada Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Menurutnya, Mohammad Nizar sudah membuat pengakuan sendiri bahawa beliau telah kehilangan majoriti dalam DUN tersebut ketika menghadap Sultan Perak pada 4 Februari lalu di bawah Perkara 36(2) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak 1957.

Perkara 36(2) menyebut Paduka Sultan Perak boleh memberhentikan atau membubarkan DUN dan ia hanya terpakai apabila tempoh DUN itu telah sampai lima tahun.

''Pada ketika itu sudah berlaku satu 'dead lock' iaitu telah hilang kepercayaan majoriti ADUN Perak.

''Jadi sudah jelas beliau terpaksa meletak jawatan di bawah artikel 16(6) Perlembagaan Perak,'' katanya.

Beliau ditemui pemberita bersama seorang lagi peguam, Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin di pekarangan Mahkamah Rayuan selepas membuat penghujahan berhubung isu keputusan rayuan Zambry terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Mahkamah Rayuan menangguhkan keputusan pada pukul 3.30 petang esok.

Mohd. Hafarizam berkata, berlaku interpretasi dalam Perkara 16(6) iaitu sama ada seseorang Menteri Besar hilang keyakinan atau kepercayaan majoriti dengan hanya pergi ke DUN untuk mendapatkan undi percaya atau dengan cara lain.

''Tetapi telah terbukti bahawa Mohamad Nizar ketika dia menghadap Sultan dan telah menghantar surat kepada Tuanku, dia tidak menggunakan Perkara 16(6) sebaliknya menggunakan Perkara 36(2),'' katanya.

Sementara itu, Mohammad Nizar yang turut ditemui pemberita berkata, beliau cukup yakin dapat merebut semula jawatan Menteri Besar berdasarkan perundangan setelah melaksanakan tugasan yang berlandaskan peraturan-peraturan yang telah dijelaskan.

''Keputusan mahkamah ini hanya sekadar mengikuti proses perundangan sahaja tetapi hakikat sebenarnya adalah diberi hak semula kepada rakyat Perak supaya mereka membuat pemilihan baru.

''Jadi kami memohon supaya pembubaran DUN diadakan seperti kehendak rakyat sendiri dan keadilan diberikan sebaiknya supaya bukan sahaja diberi penghormatan kepada sesi kehakiman sendiri tetapi ia memenuhi cita rasa kehendak negeri Perak dan rakyat Malaysia,'' katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH