tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Isnin, 25 Mei 2009

ZAMBRY NIZAR:KEPUTUSAN MAHKAMAH RAYUAN TELAH DIJANGKA:PAKAR PERUNDANGAN

KUALA LUMPUR 24 Mei - Keputusan Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah merupakan sesuatu yang dijangka beberapa pakar perundangan.

Pensyarah Undang-Undang Perlembagaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr. Sham Rahayu Ab. Aziz berkata, jangkaan itu dibuat kerana beliau berpendapat keputusan Mahkamah Tinggi tempoh hari yang memihak kepada bekas menteri besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin adalah salah.

''Sekurang-kurangnya, pendapat saya sebelum ini yang mengatakan Mahkamah Tinggi membuat keputusan yang salah apabila berpihak kepada Nizar kini terbukti benar.

''Nizar sebenarnya telah hilang kepercayaan apabila pakatan pembangkang kekurangan majoriti di Dewan Undangan Negeri (DUN), justeru membenarkan Sultan Perak melantik menteri besar yang baru.

''Bahkan Nizar tidak pernah memanggil sidang DUN selepas tiga Ahli DUN (ADUN) dari pembangkang menjadi ADUN bebas dan menyatakan sokongan kepada Barisan Nasional (BN)," jelasnya.

Beliau mengulas keputusan Mahkamah Rayuan yang mendapati keputusan Mahkamah Tinggi pada 11 Mei lalu yang mendapati Nizar merupakan Menteri besar yang sah adalah salah, dan mengetepikan keputusan itu.

Bagaimanapun, Sham Rahayu menegaskan, Nizar masih berhak mencabar keputusan Mahkamah Rayuan hari ini dengan memfailkan rayuan ke Mahkamah Persekutuan pula.

Sementara itu, Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Tan Sri Abu Zahar Ujang menjelaskan, Nizar mungkin berhadapan dengan kesukaran di Mahkamah Persekutuan nanti kerana keputusan hari ini dicapai sebulat suara oleh tiga orang panel hakim.

''Mahkamah Rayuan mungkin boleh menilai rayuan Nizar tetapi ia berdasarkan ulasan penghakiman. Jika ulasan Mahkamah Rayuan hari ini cukup dan tepat, Mahkamah Persekutuan mungkin tidak akan memfailkan kes ini," katanya.

''Sebagai salah seorang pengamal undang-undang, saya berasa lega dengan keputusan hari ini kerana ia berupaya menenangkan semua pihak terutama rakyat Perak, selain bukti keadilan dan demokrasi hidup subur di bumi ini," katanya.

Dalam pada itu, Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan pula berpendapat, keputusan mahkamah yang berpihak kepada Zambry tidak akan meredakan ketegangan di Perak.

''Selain itu, kes yang berkaitan politik akan memberi tekanan kepada badan kehakiman yang telah, sedang dan akan membicarakan kes Nizar dan Zambry," tegasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH