tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Selasa, 14 Julai 2009

MANEK URAI:PERKEMBANGAN TERBARU PRK MANEK URAI

BERIKUT adalah perkembangan hari mengundi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai:

8 pagi: Sebanyak sembilan pusat mengundi mula dibuka.

7.45 pagi: Orang ramai sudah mula beratur untuk menyemak saluran mengundi masing-masing. Pihak polis mengawal lalu lintas seawal pukul 6 pagi.


Hari penentuan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai bermula 8 pagi tadi dengan PAS dan Umno masing-masing meletakkan keyakinan akan menguasai kerusi tersebut.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyediakan sembilan pusat pengundian dengan 27 saluran mengundi.

Pusat pengundian tersebut ialah Temalir, Sg Peria, Manjo, Manek Urai Baru, Manek Urai Lama, Chuchoh Puteri, Laloh, Lata Rek dan Pahi.

Pengundian bermula pukul 8 pagi dan berakhir 5 petang. Keputusan dijangkakan selewat-lewatnya pukul 8 malam ini. Proses penjumlahan undi akan dijalankan di Dewan Petra, Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra 1, Kuala Krai.

Barisan Nasional (BN) menurunkan bekas Pengurus Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), Tuan Aziz Tuan Mat manakala PAS diwakili Mohd. Fauzi Abdullah. Kedua-dua calon bukan pengundi di DUN Manek Urai. Tuan Aziz merupakan anak jati Kuala Krai manakala calon PAS, Fauzi atau lebih dikenali dengan panggilan Ábe Uji merupakan pengundi di DUN Guchil. Kerusi DUN Manek Urai kosong berikutan kematian Ismail Yaacob pada 22 Mei lalu. Ismail, 60, daripada PAS memenangi kerusi Manek Urai sejak pilihan raya umum 1985 kecuali pada 2004. Pada pilihan raya umum ke-12, Ismail yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Kuala Krai menewaskan Mohamed Zulkifli dari BN dengan majoriti 1,352 undi.

Seramai 12,293 pengundi layak untuk calon pilihan mereka antara Tuan Aziz dan Fauzi.Hampir 99.2 peratus pemilih adalah kaum Melayu sementara hanya 0.46 peratus Cina, 0.23 peratus India dan 0.11 peratus kaum-kaum lain. UMNO: PELUANG TERBAIK

Bagi Umno bukan satu tugas yang mudah untuk menembusi kubu kuat PAS ini. Namun kesungguhan mereka dalam pilihan raya kecil kali ini dilihat mampu memberi saingan sengit kepada PAS yang dilihat semakin selesa dengan kedudukan mereka di Kelantan.Kenyataan tersebut turut disokong oleh Ketua Pembangkang di DUN Kelantan, Datuk Alwi Che Ahmad.

Kata beliau, isu pembangunan menjadi faktor utama kepada pengundi di Manek Urai pada pilihan raya kali ini.

“Hampir 20 tahun PAS memerintah Kelantan, ramai lagi rakyat di sini yang daif terutamanya di kawasan luar bandar.

"Inilah peluang terbaik untuk rakyat membuat pilihan bijak untuk memilih parti yang boleh membawa pembangunan.

“Kerajaan pusat telah mengemukakan beberapa janji seperti menjadikan Manek Urai sebagai ‘anak emas’ kepada kerajaan persekutuan, membina jambatan baru bernilai RM7 juta di Kampung Manek Urai Lama dan menjadikan Manek Urai sebagai kota agropolitan... kita lihat kerajaan Barisan Nasional betul-betul serius untuk membantu penduduk di Manek Urai.

“Ini bukan hanya janji pilihan raya semata-mata tapi merupakan tanda kerajaan di bawah pimpinan Datuk Seri Najib (Tun Razak) melaksanakan apa yang terkandung dalam konsep 1Malaysia, Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Jelasnya, wakil BN kali ini Tuan Aziz Tuan Mat merupakan calon yang disenangi ramai, terutamanya dengan pendidikan tinggi dan pengalaman dimilikinya.

Alwi berkata, sudah tiba masanya penduduk di Manek Urai memberi peluang kepada BN untuk mewakili mereka dan menyediakan kemudahan asas yang masih perlu dipertingkatkan di kawasan tersebut.

Ditanya mengenai peluang BN, Alwi mengakui PAS masih calon ‘favourite’ untuk mempertahankan kerusi Manek Urai.

“Peluang untuk menang tetap ada, saya letak peluang kita masih 50–50.

"Kalau mereka (pengundi) di Manek Urai mahukan perubahan mereka perlu undi calon BN,” katanya. FAKTOR NIK AZIZ

Sementara itu, Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun berkata, faktor Tok Guru (Datuk Nik Aziz Nik Mat) menjadi kekuatan untuk pengundi di Manek Urai menyokong calon PAS.

“Kita akui Tok Guru punya faktor penarik terhadap pengundi PAS di Kelantan. Rakyat Kelantan masih menghormati dan yakin dengan setiap apa yang Tok Guru,” katanya.

Fatah yang juga ADUN Rantau Panjang turut mengakui kekuatan BN dalam pilihan raya kecil kali ini tidak boleh diperlekehkan.

“Walaupun kita yakin untuk menang, tapi kita kena berjaga-jaga lebih-lebih lagi pada hari terahkir kempen. Kita harap pengundi masih tetap istiqamah dan memilih calon kita, Abe Uji (Mohd Fauzi Abdullah),” katanya.

Menurut Fatah, isu pendidikan calon dan pembangunan bukan senjata yang ampuh untuk menawan hati penduduk di Manek Urai.

"Rakyat di sini mempunyai sentimen yang kuat terhadap PAS," katanya.

Jelas beliau, PAS masih lagi yakin parti itu akan mempertahankan kerusi DUN Manek Urai.

“Kalau tengok momentum daripada pengundi dan mereka yang hadir ceramah kita yakin peluang kita 60 peratus untuk menang, tapi kita masih kena kerja kuat takut ada pengundi yang berubah hati di saat akhir,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH