tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Sabtu, 4 Julai 2009

MANEK URAI:PEREBUTAN KUASA DALAM KABINET BAYANGAN PEMBANGKANG

Tindakan pakatan pembangkang meletakkan tiga nama pemimpin tertinggi mereka di Jabatan Perdana Menteri dalam 'kabinet bayangan' mencerminkan sikap curiga-mencurigai dan obses kuasa di kalangan mereka.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Shafie Apdal berkata, pemimpin pakatan pembangkang seolah-olah tidak mahu bertolak ansur dan tidak mahu ketinggalan meletakkan nama mereka di tempat yang berpotensi untuk menjadi Perdana Menteri.

"Nampak macam mereka tidak tahu siapa hendak menjaga siapa," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas senarai 'kabinet bayangan' pakatan pembangkang yang dikeluarkan di Parlimen semalam.

'Kabinet bayangan' itu meletakkan nama Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk 'menjaga' Jabatan Perdana Menteri.

Selain itu, tiga nama dari setiap parti dalam pakatan pembangkang juga dibariskan untuk setiap kementerian yang ada.

Tambah Shafie, kegagalan untuk memperlihatkan secara jelas siapa yang akan menjadi Perdana Menteri jika pakatan pembangkang memerintah secara tidak langsung memperlihatkan bahawa pakatan itu tidak akan mampu menerajui negara ini.

Kata beliau, amat jelas semua pihak dalam pakatan itu sangat berminat dengan jawatan nombor satu negara dan tidak mahu ketinggalan memastikan peluang mereka ke arah itu tidak terjejas.

Menurutnya, situasi di Kedah di mana DAP negeri itu keluar daripada kerajaan negeri pakatan pembangkang juga mencerminkan kedudukan pakatan itu di peringkat nasional.

Sementara itu, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein turut mempunyai pandangan sama iaitu tiga nama yang dikemukakan menunjukkan tiada kesepakatan dalam pakatan itu.

Katanya, tindakan itu jelas hanya untuk mengaburi mata rakyat sekali gus mendedahkan betapa tiada kesepakatan di antara para pemimpin pakatan pembangkang.

"Nampak sangat tidak masuk akal. Bayangkan jika ada mesyuarat Kabinet, sebesar-besar Dewan Merdeka di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pun tidak mencukupi," tempelaknya.

Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan pula berkata, apa yang dibuat pihak pembangkang mencerminkan ketidaktentuan dan ketidakpastian kepada situasi politik negara jika mereka berkuasa.

"Tiga nama di Jabatan Perdana Menteri, maknanya siapa yang akan jadi Perdana Menteri kalau mereka berjaya bentuk kerajaan, adakah ia Kit Siang, Anwar atau Abdul Hadi?" soalnya.

Kata beliau, walaupun pakatan pembangkang cuba menafikan apa yang diumumkan mereka itu adalah 'kabinet bayangan,' tetapi ia secara langsung mencerminkan bayangan terhadap kerajaan mereka.

"Pakatan pembangkang adalah satu pakatan rapuh, ini mencerminkan lagi satu contoh kelemahan mereka dan menampakkan wujudnya unsur-unsur berebut kuasa dalam pakatan pembangkang,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger