tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Rabu, 22 April 2009

PAS-PKR JANGAN PIJAK BANGSA SENDIRI

KUALA LUMPUR 21 April - Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (Perdasama) mengingatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim supaya tidak menjadi hero dengan cara 'memijak' bangsanya sendiri.

Presidennya, Datuk Moehamad Izat Emir berkata, sebagai ketua kerajaan negeri, sememangnya Abdul Khalid perlu mentadbir dengan bijaksana, adil dan saksama tetapi janganlah sampai menyentuh kepentingan orang Melayu.

Katanya, menjadi satu tragedi kepada orang Melayu apabila salah seorang anak bangsanya yang pernah memperjuangkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) sewaktu menerajui Permodalan Nasional Berhad (PNB) menjadi lupa diri apabila menceburi bidang politik.

"Dia bukan sebarang Melayu, dia pernah pimpin PNB dan pernah menguasai saham agensi itu. Dia bertuah kerana diangkat menjadi Menteri Besar, nasihat saya jagalah tuah itu baik-baik dan janganlah sesekali melupakan bangsa.

"Tadbir negeri dengan bijaksana, adil dan saksama tetapi jangan sentuh kepentingan orang Melayu, bangsa sendiri, belum sampai waktu untuk tergopoh-gapah, jangan jadi hero dengan cara mengorbankan kepentingan Melayu," katanya dengan penuh emosi sewaktu dihubungi di Mekah hari ini.

Semalam, sewaktu berucap pada majlis penyerahan bantuan kepada Sekolah-Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di Shah Alam. Abdul Khalid menegaskan penggantungan rakyat termasuk bumiputera terhadap DEB tidak perlu kerana Selangor mempunyai sumber yang banyak untuk diagihkan kepada semua rakyat tanpa mengira bangsa.

"Di Selangor kita mempunyai sumber yang cukup untuk semua, tidak perlu bergaduh," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Moehamad Izat melahirkan kesedihan dengan situasi semasa dalam negara selepas pilihan raya umum Mac tahun lalu kerana terlalu banyak isu yang merobek hati sanubari orang Melayu telah dicanang.

Lebih malang lagi katanya, isu-isu berkenaan turut dicanang oleh orang Melayu sendiri sedangkan selama 51 tahun sebelum ini, dunia mengenali Malaysia sebagai sebuah negara berbilang bangsa yang ditadbir dengan aman damai.

Katanya, orang Melayu tidak pernah berdengki dengan kejayaan kaum lain dalam negara ini namun sebarang usaha untuk meningkatkan penguasaan ekonomi orang Melayu tidak boleh sesekali disekat.

"Kita hanya perlu mengatur langkah bagi mencapai kedudukan yang masih belum selesai iaitu 30 peratus pegangan ekonomi namun selaku Presiden Perdasama, kita sudah tidak mahu berbicara tentang peratusan lagi.

"Kita mahu berjuang habis-habisan supaya orang Melayu boleh menguasai sebanyak mungkin ekonomi di tanah tumpah nenek moyang sendiri," tegasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger