tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Isnin, 20 April 2009

PKR DAN PAS TAK WAJAR MENYUSAHKAN RAKYAT

HAKIKAT yang kian terserlah ialah pemimpin PKR tidak memikirkan untuk memberi khidmat kepada rakyat kawasan yang diwakili. PKR sekali lagi hendak membazirkan wang rakyat menerusi pilihan raya kecil.

Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Penanti bakal diadakan tidak lama lagi. Ini kali ketiga pilihan raya kecil diadakan kerana kerenah wakil rakyat PKR.

Pertama, kerana Datin Seri Wan Azizah Ismail sengaja letak jawatan untuk membolehkan suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di kawasan Parlimen Permatang Pauh.

Kedua, gelagat bekas ADUN Bukit Selambau, V. Arumugan yang letak jawatan kerana alasan peribadi.

Ketiga, peletakan jawatan ADUN Penanti dan bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin kerana krisis dalaman.

Kesimpulan mudah yang boleh dibuat ialah masalah peribadi pemimpin parti itu akan menyusahkan rakyat yang sudah bosan dengan polemik yang tidak sudah-sudah.

PKR jangan memperbodoh-bodohkan rakyat dengan satu demi satu pilihan raya kecil yang dicipta sendiri oleh mereka.

Jika PKR ingin tunjuk siapa lebih berkuasa, jangan sampai menyusahkan rakyat.

Rakyat di kawasan yang terlibat tentu kurang senang diadakan pilihan raya semata-mata kerana masalah peribadi bukan disebabkan kematian wakil rakyat.

Sebab itu ada asas Perdana Menteri menyifatkan ia tidak lebih daripada satu mainan politik parti itu.

Sepatutnya selepas tiga pilihan raya kecil diadakan hampir dua minggu lalu, kita perlu kembali memberi tumpuan untuk memulihkan ekonomi negara. Tetapi lain pula yang difikirkan oleh pemimpin pembangkang terutama PKR.

Setiap kali pilihan raya kecil diadakan, kerajaan membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk proses demokrasi itu.

Alangkah lebih baik jika wang tersebut diguna untuk membantu orang miskin atau projek pembangunan untuk rakyat.

Sebab itu adalah wajar Barisan Nasional (BN) membuat pertimbangan bijak sama ada bertanding atau tidak dalam pilihan raya kecil Penanti.

Pilihan Raya Kecil Penanti mesti diadakan kerana itu ada dalam amalan demokrasi yang kita amalkan. Apa maknanya memberi pengundi peluang sekali lagi untuk memilih wakil rakyat sedangkan tanpa kita sedar banyak wang dikeluarkan untuk proses demokrasi itu.

Kini semacam muncul satu trend untuk menyalahgunakan dan memperlekehkan demokrasi pilihan raya.

Ada kalangan pimpinan BN yang cadangkan agar parti itu tidak bertanding semasa pilihan raya kecil kerana membazirkan wang rakyat saja.

Cadangan BN untuk tidak bertanding ada kesan buruk dan baiknya kepada imej parti. Tetapi jika BN tidak bertanding, ia satu langkah 'menyejukkan' suhu politik negara.

Kadang kala kita terlalu banyak politiking hingga lupa makna demokrasi. Demokrasi bukan alat untuk menunjukkan siapa kuat dapat sokongan atau untuk memuaskan agenda pihak tertentu. Demokrasi patut diguna untuk kepentingan rakyat.

Tiada ulasan:

Catat Komen

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH