tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Ahad, 12 April 2009

Jamil Khir: Dasar Islam termasuk Islam Hadhari dikaji semula

KOTA BAHARU: Kerajaan akan mengkaji semula pelaksanaan dasar Islam di negara ini termasuk konsep Islam Hadhari yang diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi bagi memastikan keberkesanan dari segi pendekatan dan penerimaan rakyat terhadapnya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mej Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom berkata ini adalah di antara beberapa aspek yang akan dilihat beliau secara mendalam sebaik memulakan tugas dalam portfolio agama sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri.

"Perdana Menteri (Datuk Seri Najib) sendiri sudah memberi mandat kepada saya untuk melihat perkaraperkara berkaitan dengan agama sebaik dipertanggungjawabkan memegang portfolio ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Multaqa (Pertemuan) GuruGuru dan Penyelia Kelas Fardu Ain (Kafa) Kelantan 2009 di Pusat Teknologi Pendidikan Kelantan, Pengkalan Chepa di sini, hari ini.

Selain itu, katanya, beliau juga akan mengkaji kedudukan gaji dan elaun kakitangan guru Kafa yang diletakkan di bawah seliaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

"Ini kerana guruguru ini penting bagi melahirkan modal insan di peringkat awal di mana seperti kata pepatah melentur buluh biar waktu rebung," katanya.

Dalam hubungan ini beliau berkata kerajaan memperuntuk lebih RM221 juta bagi melaksanakan program Kafa pada tahun ini.

Ini bagi membiayai bayaran elaun guru dan penyelia sahaja dan tidak termasuk untuk lainlain aktiviti Kafa, katanya.

Menurutnya peruntukan itu disalurkan menerusi Jakim.

Selain itu di bawah Kementerian Kewangan pula di bawah waran B.11 Perkhidmatan Am, Perbendaharaan Peruntukan Projek/Program, Jakim meluluskan sebanyak RM2 juta untuk latihan guru dan penyelia dan RM340,000 untuk perolehan peralatan bantuan mengajar kelas Kafa tahun ini.

Jamil Khir berkata, Kelantan adalah negeri tertinggi mendapat peruntukan setiap tahun di mana tahun lalu negeri ini mendapat peruntukan sebanyak RM32 juta membabitkan bilangan guru 6,194 orang, 15 penyelia dan 144,439 murid.

Katanya peruntukan itu bertambah sehingga RM37.2 juta pada tahun ini iaitu kenaikan sebanyak 16.5 peratus. BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger