tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Khamis, 19 Mac 2009

Ali Rustam bukan 'kambing hitam' - Najib

PUTRAJAYA: Tiada unsur sabotaj dan kambing hitam dalam tindakan Lembaga Disiplin Umno terhadap Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berhubung kesalahan politik wang, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Najib, yang juga Timbalan Presiden Umno, berkata lembaga itu bertindak berdasarkan maklumat dan Mohd Ali tidak dijadikan kambing korban dalam usaha parti itu membanteras gejala rasuah politik wang.

"Kita tidak boleh persoalkan nawaitu (niat) Lembaga Disiplin dan perlu memberi kepercayaan kepadanya sekiranya kita nak bersihkan Umno," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Perkhidmatan Elektronik Lembaga Hasil Dalam Negeri di Kementerian Kewangan di sini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas desasdesus segelintir anggota Umno mempersoalkan kredibiliti lembaga itu serta cakapcakap politik kemungkinan wujudnya unsur sabotaj dan kambing korban dalam kes Mohd Ali itu.

Najib berkata lembaga itu diwujudkan hasil persidangan khas dan manakala anggotanya dilantik oleh parti.

Semalam lembaga itu mengumumkan 15 daripada 29 anggota Umno yang disiasat didapati bersalah berhubung amalan politik wang.

Mohd Ali didapati bersalah mengikut Perkara 10.1 Tataetika Ahli Umno kerana tiga ejennya mengamalkan politik wang. Beliau dilarang bertanding dalam pemilihan Umno pada perhimpunan agung parti itu minggu depan.

Mohd Ali, yang Naib Presiden Umno, adalah calon Timbalan Presiden.

Ditanya sama ada tindakan kerajaan mengekalkan Mohd Ali sebagai Ketua Menteri Melaka boleh memberi isyarat yang silap kepada orang ramai bahawa "seorang pemimpin korup" masih boleh menerajui kerajaan negeri, Najib berkata:

"Dia punya fakta berlainan sebab kerjakerja (amalan politik wang) dilakukan oleh orangorang tertentu. Sebab itu berdasarkan fakta lembaga disiplin buat keputusan dia boleh pegang jawatan (dalam parti)."

Mengulas kenyataan bekas Presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa rayuan mereka yang didapati bersalah oleh lembaga itu tidak perlu dilayan bagi membuktikan kesungguhan Umno membanteras gejala politik wang, Najib berkata Umno tidak boleh menafikan hak mereka untuk merayu dan terpulanglah kepada Lembaga Rayuan untuk memutuskannya.

Ditanya mengenai kekeliruan sebilangan anggota Umno bahawa terdapat anggota yang didakwa di mahkamah kerana kesalahan politik wang dan anggota yang didapati bersalah oleh lembaga itu hanya diberi amaran tetapi mereka masih boleh bertanding pada pemilihan minggu depan, Najib berkata:

"Itu pertimbangan Lembaga Disiplin. Ia badan bebas. Kita tidak campur tangan." BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger