tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Selasa, 3 Mac 2009

KHAIRY JAMALUDDIN

Khairy, Pak Lah dan 'budak' Tingkat Empat
Mar 3, 09 2:23pm


Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaluddin menyifatkan 'perjalanan politiknya' sejak lima tahun kebelakangan ini seperti menaiki 'roller-coaster'.

Muncul sebagai "orang muda paling berkuasa" ketika berusia 28 tahun, Khairy yang kini mencecah usia 32 tahun, sedang berhempas pulas untuk memenangi kerusi ketua Pemuda umno, yang beberapa tahun lalu, bukanlah satu perkara yang sukar baginya.

Dalam wawancara selama 90 minit - yang pertama dengan Malaysiakini - Khairy menceritakan mengapa ia terjadi demikian.

khairy jamaluddin interview 030309 sequenceDalam siri pertama daripada lima siri wawancara itu, Khairy mempertahankan bapa mertuanya, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi - yang mesra dengan panggilan Pak Lah - dan mengenai Tingkat Empat - yang menempatkan sekumpulan anak muda yang menjadi pembantu kepada perdana menteri.

Ditanya bagaimanakah beliau menyampaikan idea-ideanya kepada kerajaan - sama ada terus menemui perdana menteri atau menggunakan Tingkat Empat, Khairy menjawab:

"Saya boleh melakukannya di Parlimen, tetapi seperti yang anda sendiri tahu, memang ada batasannya (seperti) di segi masa, tetapi anda boleh tulis mengenainya dan menghantar cadangan."

Ditanya sama beliau pernah membincangkan perkara-perkara seumpama itu ketika makan malam bersama perdana menteri, Khairy berkata, ia adalah perkara terakhir yang beliau akan cakap (contohnya), tentang insurans pengangguran dan pinjaman untuk merangsang SMEs (industri kecil dan sederhana).

Mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Abdullah akan terus memegang jawatan perdana menteri sekurang-kurangnya setahun lalu, Khairy berkata beliau tidak merasakan begitu.

Beliau berkata, setahunya, perdana menteri telahpun membuat keputusan, dan telah bulat hatinya mengenai peralihan kuasa.

"Saya fikir kita semua harus menghormati keputusan itu. Membuat tanggapan sebaliknya, akan mewujudkan ketidak tentuan, tetapi setakat yang saya tahu, ianya (peralihan kuasa) akan berlaku," kata Khairy.

Dr Mahathir merupakan pengkritik paling lantang terhadap Khairy dan bapa mertuanya itu.

Ditanya pandangannya mengenai legasi Pak Lah, calon ketua Pemuda Umno itu berkata, Abdullah telah berusaha untuk membawa perubahan kepada arus perdana dan sebahagiannya sudahpun bermula.

"Ia mungkin bukan produk yang sudah siap - sama ada kita bercakap mengenai masyarakat yang lebih bebas, dari segi (kebebasan) bersuara atau sama ada kita bercakap tentang institusi, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia), Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman...," katanya.

Namun, tegas Khairy, semua itu adalah asas-asas kukuh untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih baik.

"Dan suatu hari nanti, jika perubahan-perubahan ini berterusan, maka mereka akan menoleh ke belakang dan berkata di sinilah ianya bermula... dan beliau (Abdullah) memutuskan untuk mengorbankan (dirinya) demi parti," tambah Khairy.

Bagaimanapun, beliau yakin, bila mereka menoleh kembali kepada tempoh perubahan itu berlaku - walaupun ketika itu berlaku pergolakan - "kita akan dapat melihat bahawa ketika itulah bermulanya perubahan..."

Khairy berkata, terdapat banyak perkara yang dilakukan oleh Abdullah yang kurang diberi perhatian seperti usahanya meningkatkan prestasi syarikat berkaitan kerajaan sehingga menjadi kukuh.

Malah, kata beliau, hakikatnya bahawa negara mempunyai wang untuk berbelanja walaupun ketika berdepan dengan krisis ekonomi adalah kerana sikap jimat cermat yang diamalkan oleh Abdullah dalam pengurusan ekonomi.

2 ulasan:

 1. Salam..
  Secara peribadi, saya melahirkan perasaan kecewa jika Pak Lah menyerahkan tampuk kepimpinan negara kepda Najib..Terlalu awal.
  Bercakap mengenai Khairy, perasaan saya bercampur baur bila melihat wajah Khairy. Satu perasaan bangga saya pada beliau ialah kelantangan beliau dalam melontarkan hujah. Keberanian yang beliau miliki jarang ada pada orang lain tapi...terlalu banyak feedback negatif tentang Khairy yang kedengaran. Saya bukan mempercayai bulat2 semua feedback negatif tersebut, tapi kadang2 bila saya lihat dan hitung, ada kebenarannya juga. Namanya pun manusia ini tiada yang sempurna tapi sebagai public figure dan merupakan tumpuan kerana selain merupakan Ahli Parlimen, beban besar yang Khairy pikul adalah beliau merupakan menantu kepada Perdana Menteri (Ketua Negara) Malaysia. Beliau sepatutnya harus lebih berhati2, berpada2, dan harus mengawal kelantangan beliau kerana setiap tindak tanduk walau tutur kata beliau sekalipun diambil kira oleh masyarakat Malaysia. Jangan seperti kata pepatah 'kerana mulut badan binasa'. Sayang jika kemampuan dan kebolehan Khairy dalam politik berakhir begitu cepat..terlalu sayang.
  NOTA: Ciri2 yang dimiliki Khairy ini lah yang mampu melawan kelantangan DSAI.

  BalasPadam
 2. Terima kasih atas ulasan nong yang panjang lebar.Sebagaimana yang sedia kita maklum nama khairy bukan lah satu nama yang asing pada iklim politik tanah air...beliau merupakan seorang pemimpin muda yang berbakat dan harus kita memberi sepenuh kepercayaan kepada khairy untuk beliau memimpin ketua pemuda umno nanti.

  Kerana kelantangan dan kemampuan khairy untuk menangkis segala tohmahan dari pembangkang tak harus kita menolak akan kemampuan nya untuk membawa pergerakan pemuda ke arah yang lebih gemilang dan berwawasan.

  BalasPadam

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH