tengok bola disini

Rakan seperjuangan

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

SAPA NAK HUBUNGI ANWAR

LU ORANG PIKIRKAN LA

LU ORANG PIKIRKAN LA

INI LAH PEROSAK BANGSA

INI LAH PEROSAK BANGSA

SAMA TAK?

SAMA TAK?

PEROSAK BANGSA

PEROSAK BANGSA

Jumaat, 20 Mac 2009

Kalimah Allah: MAIS mahu saman Majlis Peguam

SHAH ALAM 19 Mac – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Majlis Peguam kerana mengadakan tinjauan pendapat berhubung isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dalam laman web badan itu baru-baru ini.

Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa berkata, penyiaran tinjauan pendapat tersebut adalah subjudis kerana pengunaan kalimah itu masih lagi belum diputuskan oleh Mahkamah Tinggi.

Katanya, pengunaan kalimah itu oleh badan berkenaan juga dikhuatiri boleh menggugat sensitiviti umat Islam serta melanggar undang-undang agama Islam Selangor yang telah diwartakan oleh kerajaan negeri sebelum ini.

“Tindakan badan ini (Majlis Peguam) adalah subjudis kerana persoalan berhubung kalimah itu masih belum diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di dalam permohonan semakan kehakiman oleh Titular Roman Catholic Archbishop of Kuala Lumpur terhadap Kementerian Dalam Negeri, kerajaan Malaysia dan majlis agama Islam negeri-negeri.

“Maka, MAIS akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Majlis Peguam kerana penyiaran undian ini menyentuh sensitiviti umat Islam dan menyalahi Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Penyebaran Di kalangan Orang Islam) 1998.

“Ini kerana, berdasarkan Seksyen 9 di bawah Enakmen itu menyebut, adalah satu kesalahan sekiranya ada mana-mana orang sama ada Islam atau bukan Islam menggunakan kalimah Allah dalam memperihalkan kepercayaan sesuatu agama bukan Islam,” kata beliau dalam kenyataannya di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohamad Adzib menjelaskan, MAIS juga telah mengharamkan sebarang bentuk penyiaran atau dendangan lagu Allah Peduli yang dinyanyikan oleh penyanyi Indonesia, Agnes Monica di negeri itu.

Katanya, pengharaman itu dibuat kerana mendapati lirik dalam lagu tersebut sama seperti Allah bagi penganut umat Islam.

Bagaimanapun, pada akhir lirik lagu berkenaan terselit ungkapan Allah Yesusku yang membuktikan bahawa Allah yang dimaksudkan dalam lagu itu ialah Allah yang memperanakkan Jesus iaitu kepercayaan penganut Kristian.

“Ini merupakan salah satu penyelewengan kepada kalimah Allah yang merupakan zat Maha Suci lagi Esa yang dikhuatiri akan mengelirukan umat Islam,” jelasnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA ULAS APA YANG ANDA BACA

PERDANA MENTERI MALAYSIA

PERDANA MENTERI MALAYSIA
YAB DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK

Timbalan Perdana Menteri

TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA

NEGARAWAN TERULUNG

NEGARAWAN TERULUNG

ShoutMix chat widget

CHATROLL KAMALFARSYA

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Jumlah Paparan Halaman

BLOG SARAWAK

BLOG PEMBANGKANG

Catatan Popular

SABDA HADIS

Rasullullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula." Riwayat Abu Daud

Huraian

1. Maksud laknat itu ialah jauh daripada rahmat Alllah S.W.T. kerana kemurkaanNya.

MARI MEMBACA AL QURAN

CELIK AL-QURAN
Kepada kaum Muslimin & Muslimat, yg ingin belajar mengaji atau mendalami tajwid secara percuma, sila klik disini, insyaallah semoga kita semua menjadi umat Islam yg celik AlQuran serta diberkati oleh Allah

AsmaulHusna

Photobucket

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)

JANGAN MEMBERI (LAPORKAN)
JANGAN TERIMA (LAPORKAN)

Bank islam online

ZAKAT

ZAKAT
bayar secara online

KIBAR JALUR GEMILANG

Berkibarlah dikau di bumi bertuah

NEGARA MALAYSIA

YANG JAUH DAN DEKAT SINGGAH

Windows Live Messenger